NA DANAŠNJI DAN

Savezničke postrojbe zaustavile Nijemce kod Moreuila u Francuskoj

Rat
Foto: http://robertwmackay.blogspot.hr
30.03.2017.
u 10:12

Nijemci su imali velike probleme prilikom osvajanja Amiensa i ključnog željezničkog središta koje su Britanci i Francuzi držali unatoč svim žrtvama.

Dana 30. ožujka 1918. godine, australske i kanadske postrojbe pokrenule su uspješan protunapad usred njemačke ofenzive kod šume Moreuil te su zauzeli veći dio okupiranog područja. Od tog se trenutka bitka okrenula na stranu Saveznika, piše History.

Nakon pokretanja prvog dijela velike proljetne ofenzive 21. ožujka, šef njemačkog glavnog stožera sa svojom je vojskom odbacio britansku 5. armiju te je prešao rijeku 24. ožujka. Kako bi napredovao prema Parizu, Ludendorff je bacio sve svoje postrojbe prema gradu Amiensu. Nijemci su imali velike probleme prilikom osvajanja Amiensa i ključnog željezničkog središta koje su Britanci i Francuzi držali unatoč svim žrtvama. Nijemci su imali problema s transportom zaliha, postrojbe im nisu dobile dovoljno opreme i oružja te je napad zaustavljen.

Do jutra 30. ožujka, Nijemci su zauzeli šumu Moreuil, dvadesetak kilometara od Amiensa. Istog su se dana sukobile britanska, kanadska i njemačka konjica. Do kraja dana, Saveznici su uspjeli zaustaviti njemačko napredovanje.

Događaji kod šume Moreuil zaustavili su njemačke napade. Iako je operacija s tehničke strane bila uspješna, okupirano je 70 kilometara područja te su nanesene velike žrtve Saveznicima - poginulo je 177 739 britanskih vojnika te je dnevno umiralo oko 11 000 ljudi. U bitki je poginuo i Ludendorffov posinak. Do početka travnja 1918. godine, mogli su se dogoditi različiti ishodi rata. Velika njemačka pobjeda na Zapadnom bojištu značila bi kraj rata u njihovu korist. Nijemci su kasnije bacili sve što su imali na posljednju proljetnu ofenzivu, ali ipak nisu uspjeli.

>>SAD započinje s pripremama za ulazak u rat

>>Zašto opet o Svetozaru Borojeviću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije