Sinjska alka

Alka nematerijalna baština čovječanstva

Alka nematerijalna baština čovječanstva
Vojna povijest
01.08.2012.
u 15:34

Međunarodni odbor UNESCO-a 16. studenoga 2010. na sjednici u Nairobiju donio je odluku i o upisu Sinjske alke na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva

Oko polovice travnja pohodiše dalmatinske krajeve strani novinari: Mooney za francuski "Radio", Reyonds za "Daily News", Chafsky za "Chicago Tribun" i "New York Times", Ford za "Morning Post", Bertrand za "LOuvre" i Pommier za "Petite Gironde" u društvu s članom jugoslavenskog politbiroa g. Gerasimovića, da se potanko informiraju o političkim, kulturnim i ekonomskim prilikama naše nove države. Svuda su bili svečano primljeni, pa i u provinciji. Naše slike prikazuju njihov doček u Sinju, nedaleko Splita. Ovom prigodom trkala se pred njima poznata sinjska narodna igra "Alka", koju su novinari s divljenjem pratili i čudili se našem nemaru, da o ovakovim zanimljivim narodnimigrama nijesmo znali da informiramo svijet."
Tako pišu "Ilustrovane novosti" u svom broju 19. od 11. svibnja 1919. godine pod naslovom članka "Antantini novinari u Dalmaciji". Tijekom 20. stoljeća napisano je nebrojeno mnoštvo pretežno novinskih uradaka o Alki, koji, iako se razlikuju osobinama tiskovina i autora što ih objavljuju, odašilju tvrdnju o slaboj informiranosti kako svjetske, ali usudio bih se reći i hrvatske javnosti, što Alka u stvari predstavlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije