AKTUALNO

Sjeverna Koreja lansirala tri balističke rakete unatoč upozorenjima

Scud rakete
www.armyrecognition.com
19.07.2016.
u 20:59

Rakete su lansirane s istočne obale u utorak ujutro

Rakete su lansirane između 5:45 i 6:40 sati iz provincije Hwanghae u zapadnom dijelu Sjeverne Koreje, piše UKdefencejournal.

Navodno su rakete kratkog dometa, vrste SCUD ili RODONG te mogu letjeti najviše 500 do 600 kilometara. Dok neki zapadni analitičari ne uzimaju ovo lansiranje raketa za ozbiljno, drugi naglašavaju da je raketa postigla vrlo visoku brzinu te da se mora ovaj rasplet situacije shvatiti ozbiljno - Sjeverna Koreja uspješno lansira balističke rakete. 

Prošli se test dogodio prije dvadesetak dana - Glasnogovornik Pentagona, bojnik Jeff Davis izjavio je za novinare: "Vidjeli smo lansiranje rakete. Vidjeli smo kako je ušla u svemir te se vratila nazad na udaljenosti od 380 kilometara." Kako bi se raketa vratila nazad u atmosferu, potiskivač rakete odvaja se od bojeve glave u svemiru te bojeva glava nastavlja svoj let konstantnom brzinom uz temperature veće od 7 000 stupnjeva Celzijusa. Putanja rakete pokazuje da je bojeva glava ušla u svemir, vratila se u atmosferu te pala u more, ali nije jasno je li to bio samo dio rakete ili je bojeva glava uspješno pogodila cilj. Washington i Seoul i dalje analiziraju podatke, izjavio je službenik Sjedinjenih Američkih Država. Davis je izjavio da je zadnjih 5 pokušaja lansiranja propalo.

Vjeruje se da je raketa letjela brzinom od 16 Macha kada je ušla u atmosferu, puno sporije od brzine 24 Macha koja može ugroziti SAD, izjavio je glasnogovornik Ministarstva obrane Južne Koreje.

>>Pentagon potvrdio sjevernokorejsko uspješno lansiranje balističke rakete srednjeg dometa

>>Američka podmornica USS Mississippi stigla u Južnu Koreju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije