PRIJE 700 GODINA

Škotski plemić Robert Bruce porazio je Engleze kod Bannockburna

Skoti
http://www.educationscotland.gov.uk/
22.01.2015.
u 17:03

Sama bitka otpočela je dvobojem lako oklopljenog Brucea s engleskim vitezom de Bohunom kojega je ubio jednim udarcem sjekire u glavu. Škoti, iako brojčano slabiji, vještom uporabom terena ispresijecanog potocima ostvarili su ogromnu prednost izmanevriravši Engleze i izborili su pobjedu.

Prije 700 godina dogodila se jedna od najznačajnijih i najvećih bitaka na britanskom tlu. Kod Bannockburna nedaleko Strlinga 23. i 24. lipnja 1314. došlo je do obračuna Škota pod vodstvom Roberta Brucea i engleskog kralja Eduarda II. Malobrojniji Škoti nadmoćno su pobijedili englesku vojsku uz zanemarive gubitke. Iako jedna od rijetkih škotskih pobjeda u tom razdoblju, bila je ipak odlučujuća u ratu za škotsku neovisnost. Škotski plemić Robert Bruce, jedan od triju najpoznatijih škotskih junaka, bio je uporan u svojim nastojanjima da istjera Engleze iz Škotske na početku 14. stoljeća. 

Nakon pogubljenja Williama Wallacea, danas poznatijeg pod nadimkom Hrabro srce (Braveheart), Bruce je bio logičan nasljednik koji će predvoditi škotsku vojsku. Ipak u prvim je godinama ratovanja doživio niz poraza. Unatoč tome njegova je taktika iscrpljivanja engleske vojske bila uvelike uspješna pa se može reći da je bio jedan od prvih pravih gerilaca. Engleska se vojska nije snalazila na teškom terenu škotskog Visočja (Highlands), a iznenadni i neočekivani napadi Bruceovih pristalica nanosili su im velike gubitke. Njegova jedina značajna pobjeda ujedno je i najznačajnija pobjeda u ratovima za škotsku neovisnost. Kada je oko 5.000 do 10.000 Škota opsjelo utvrdu Strling, engleski kralj Eduard II. pohitao joj je u pomoć s vojskom od oko 14.000 do 25.000 vojnika. 

Sama bitka otpočela je dvobojem lako oklopljenog Brucea s engleskim vitezom de Bohunom kojega je ubio jednim udarcem sjekire u glavu. Škoti, iako brojčano slabiji, vještom uporabom terena ispresijecanog potocima ostvarili su ogromnu prednost izmanevriravši Engleze i izborili su pobjedu. Bitka kod Bannockburna 1314. donijela je i određenu stratešku prevagu škotskoj strani u narednim godinama, a Robertu Bruceu škotsko prijestolje i titulu kralja. Ohrabren uspjehom kod Bannockburna Robert Bruce je sljedeće godine, 1315., krenuo oslobađati Irsku od Engleza. Međutim, unatoč određenome početnom uspjehu, irski klanovi Brucea nisu doživjeli kao osloboditelja, jer nisu vidjeli nikakvu razliku između engleskih i škotskih osvajača, pa je Bruceov pohod na Irsku propao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije