WW2

Sovjeti oslobađaju Auschwitz

Auschwitz
Wikimedia
26.01.2016.
u 18:48

Nakon oslobođenja Varšave i Krakowa, sovjetske su postrojbe krenule prema Auschwitzu. U očekivanju sovjetskog oslobođenja, njemački je Gestapo započeo s masovnim pokoljima u logoru.

Na današnji dan Sovjeti ulaze u Auschwitz u Poljskoj te oslobađaju preživjele zarobljenike koncentracijskih logora te pokazuju svijetu kakve su se strahote događale, piše History.com

Auschwitz je bio sustav logora. Postojali su sektori I, II i III. Uz Auschwitz postojalo je i 40 manjih, "satelitskih" logora. U Auschwitzu II, u Birkenau, logoru koji je osnovan u listopadu 1941. godine, SS je stvorio kompleks za masovno ubijanje ljudi; 300 zatvorskih baraka, četiri velike "kupaone" u kojima su se zatvorenici trovali plinom; podrumi za leševe te peći za kremiranje. Tisuće je zatvorenika korišteno i za medicinske eksperimente koje je nadgledao i vodio logorski doktor, Josef Mengele - "Anđeo Smrti".

Crvena je armija napredovala sve dublje u Poljsku od sredine siječnja. Nakon oslobođenja Varšave i Krakowa, sovjetske su postrojbe krenule prema Auschwitzu. U očekivanju sovjetskog oslobođenja, njemački je Gestapo započeo s masovnim pokoljima u logoru. Ubijani su bolesni logoraši, a Gestapo je digao u zrak krematorije kako bi sakrio dokaze svojih kriminalnih radnji. Kada je Crvena armija konačno ušla u logor, sovjetski su vojnici pronašli 648 leševa uz 7 000 izgladnjelih logoraša. Pronašli su šest skladišta u kojima je doslovno bilo na tisuće ženskih haljina, muških odijela i cipela koje Nijemci nisu stigli spaliti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije