NA DANAŠNJI DAN

Sovjeti oslobodili logor Majdanek; uklonjen Benito Mussolini

Majdanek
Foto: www.warsaw-citytours.com
24.07.2014.
u 14:57

Veliko fašističko vijeće uklanja Benita Mussolinija, a kralj sljedećeg dana naređuje njegovo zatvaranje, 26. srpnja novu talijansku vladu bez fašista sastavio general Pietro Badoglio; počeli su pregovori sa Saveznicima.

1567. – ŠKOTSKA: Kraljica Marija Stuart kapitulirala pred protestantskim lordovima, odriče se prijestolja i bježi u Englesku (gdje su je zbog težnje za engleskom krunom zatvorili), naslijedio ju je Jakov VI.

1894. – JAPAN: Japanska mornarica potopila engleski brod koji je u najmu Kine; to je povod za rat među državama; pravi je uzrok Koreja u kojoj svaka država podupire drugog pretendenta: japanska vojska i mornarica mnogo su uspješnije – zauzele su i Port Arthur. Tijekom rata 1894. godine japanski bakteriolog Kitasato Shibasaburo u vrijeme epidemije u Hong Kongu otkrio bakteriju kuge; neovisno o njemu u to je vrijeme isto otkrio i švicarski liječnik Alexandre Yersin koji je razvio uspješan serum.

1923. – GRČKA i TURSKA: mirovnim sporazumom u Lausanni završen je četverogodišnji rat za maloazijska područja, Grci se prema sporazumu moraju iseliti iz Male Azije, Turska je ponovno dobila istočnu Trakiju, Italiji se priznaje otočje Dodekanez, a Britaniji otok Cipar; za međunarodni promet ponovno otvoren prolaz Dardaneli.

1943. – ITALIJA: Nakon iskrcavanja anglo-američke vojske na Siciliji Veliko fašističko vijeće uklanja Benita Mussolinija, a kralj sljedećeg dana naređuje njegovo zatvaranje, 26. srpnja novu talijansku vladu bez fašista sastavio je general Pietro Badoglio; počeli su pregovori sa Saveznicima.

1944. – POLJSKA: Sovjetska vojska oslobodila je nacistički logor Majdanek u kojem je za Drugoga svjetskog rata umrlo više od 100.000 logoraša, a prema krajnjim procjenama više od milijun.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije