RAT

Spomenik nepoznatom vojniku na groblju Arlington 1921. godine

Arlington
Wikimedia CC
05.12.2016.
u 07:08

Najveće vojničko groblje

Nacionalno groblje Arlington, smješteno na brežuljcima iznad Washingtona, danas je vječno počivalište oko 5000 nepoznatih američkih vojnika koji su poginuli u raznim ratovima. Prvo službeno odavanje počasti palim ratnicima Sjedinjene Države obilježile su 11. studenoga 1921., kada je na Nacionalnom groblju Arlington otkriven spomenik „Nepoznatom vojniku“. Prvi spomenik neznanom vojniku podignut je u Parizu na drugu obljetnicu njemačke kapitulacije u Prvome svjetskom ratu. Tada su ispod Trijumfalnih vrata pokopani posmrtni ostaci nepoznatog borca iz Verdunske bitke. Tijekom Američkoga građanskog rata, snage Unije osvojile su 445 hektara južnjačkoga zemljišta, na kojem se danas proteže veliko Nacionalno groblje. U to se doba na tom mjestu nalazila rezidencija zapovjednika snaga Konfederacije, generala Roberta Leeja. Washingtonske bolnice bile su tada prepune ranjenika s obiju strana. Legenda kaže da je, u inat Leeju kojeg je smatrao izdajnikom, general Montgomery Meigs zapovjedio da se oko njegove kuće iskopaju brojni grobovi. Taj je čin, prema predaji, označio osnutak groblja 1864. godine. Tijekom vremena Arlington je postao najveće vojničko groblje u svijetu. Groblje, koje je postalo najveće od 14 nacionalnih groblja, nalazi se uz rijeku Potomac, blizu glavnog grada SAD-a Washingtona i središta američkog ministarstva obrane Pentagona. Tu je vječno počivalište pronašlo oko 300.000 ratnih žrtava iz svih američkih ratova, među kojima su i mnogi američki velikani, ne samo vojnici, već i sportaši, istraživači, znanstvenici, političari... Jedno od najposjećenijih mjesta je grob ubijenoga američkog predsjednika Johna Kennedyja.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar dras32
dras32
12:32 05.12.2016.

Da ste bar malo proguglal, ne bi pisali gluposti. Arlington Cemetery spans 624 acres, which is roughly the size of 472 football fields. The number of people buried there (400,000) is roughly the same size as the population of Minneapolis.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije