navigacija
AKTUALNO

Sporni lovac F-35 brutalno porazio konkurenciju

Sporni lovac F-35 brutalno porazio konkurenciju

Foto: Lockheed Martin

Svake godine na vježbi "Red Flag" koju organizira Centar za ratovanje Američkog ratnog zrakoplovstva (USAFWC), zračne snage nekoliko zemalja NATO-ova saveza sastaju se u zračnoj bazi Nellis u Nevadi kako bi se izvodile napredne vježbe ratnog zrakoplovstva, piše Futurism.

Lovac Lockheed Martina F-35 Lightning II bio je glavna tema o kojoj se pričalo jer je za svaki izgubljeni F-35 "srušeno" 15 neprijateljskih aviona. "U prošlosti nisu bili kompletno integrirani nekinetički efekti tijekom kinetičke borbe", izjavio je šef Cyber-odjela Ratnog zrakoplovstva pukovnik Robert Cole.

Višenamjenski lovac

Posljednji lovac tvrtke Lockheed Martin itekako je drukčiji od svojih prethodnika jer može reagirati na više prijetnji u isto vrijeme te može reagirati i na rastuće i složene borbene scenarije. "F-35  najnapredniji je višenamjenski lovac koji kombinira napredne čimbenike "nevidljivosti" sa svojom brzinom i agilnošću, mrežnim operacijama te naprednom logistikom i održivosti", objavio je Lockheed Martin.

To znači da se F-35 ne može nositi samo s konvencionalnim prijetnjama te neprijateljskim praćenjem, već i s cyber-prijetnjama te elektroničkim ratovanjem. "Nekada davno, kada bismo imali složeniju prijetnju na vidiku, poslali bismo sve što smo imali – avione F-15, F-16, F-18 i rakete, poslali bismo sve samo kako bismo je neutralizirali. Danas imamo u isto vrijeme tri do četiri prijetnje", izjavio je potpukovnik George Watkins za Aviation Week. 

Ukratko, svojstva aviona F-35 čine ga lovcem budućnosti koji može istovremeno reagirati na više modernih prijetnji. Kao što je rekao Watkins: "Sada je to nešto sasvim drukčije za nas."

>>Američke elitne postrojbe eliminirale teroriste Al-Qaide kod Jemena

>>Američka vojna vozila stigla u Estoniju!

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (40 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

88
Registracija
 • 7Sisak6

  14.02.2017 u 11:44h

  hehehe...bračo srbi osječajte se ugodno i dobrodošlo na hrvatskim portalima ...osijetite dašak modernog naprednog i nadasve civiliziranog svijeta što vam vaša domovina nemere omogučiti...welcome
  18 67% 9
 • Jaguar_Paw

  14.02.2017 u 11:33h

  Malo su mi nerealni ovi zaključci, s obzirom, vjerovati kako je ovaj model najbolji lovac na svijetu, a do neki dan nije mogao pucati iz svoje strojnice, a sjedalo koje izbacuje pilota, može nanjeti smrtonosne ozljede ako pilot ima manje od 60 kg, također su veliki problemi sa kacigom koja osljepljuje pilota. Dalje, vidim da veliki znalci u komentarima pišu o tome kako su rusi godinama iza ove tehnologije, treba naglasiti činjenicu da je ovaj avion napravljen prema sovjetskim nacrtima koje je američka tvrtka otkupila od sovjeta YAK 38, sve je dostupno na internetu i može se istražiti. To je prvi avion koji je imao vertikalni uzlet. Što želim reći, da je jednostavno prodati nešto ljudima koji malo ili nimalo ne znaju. Za većinu ovo je vrh avijacije, za mali dio ljudi to je kopija sovjetskog dizajna u moderno doba, sa elektronikom koja 90% dolazi iz kine. Ovo me podsjeća na mitski nevidljivi bombarder za kojeg su amerikanci tvrdili da je nemoguće srušiti, a skinuli ga u srbiji sa "zaostalom" sovjetskom opremom. Vjerovatno istu sudbinu bi doživio ovaj "brutalni lovac"
  11 58% 8
 • kamengen kamengen

  14.02.2017 u 19:27h

  Lockheeed je muzio vladu dok se dalo. Stalno nesto nije valjalo sa F35, dajte jos 100 milijardi, pa cemo i to popraviti. Sad Trump pozvao seficu Lockheeda i rekao, ili, ili. I F35 najedamput besprikoran. Tehnoloski je bar 15 godina ispred ostalih, a sumnjam da Rusi ili Kinezi planiraju ulupati stotine milijardi dolara u razvoj slicnih aviona.
  7 78% 2
 • moskva

  18.02.2017 u 18:35h

  hohoho ameri ponovo sleću na mesec . Sada koriste F35 :-)))))))))))))))))))))))))
  0 0% 1
 • Brkoni Brkoni

  16.02.2017 u 12:27h

  Svaki cigo....
  0 0% 1
 • marvel123 marvel123

  16.02.2017 u 10:28h

  Ne treba nikoga ponizavati. Niti podcijenjivati. Rusi su velik narod i ogromna zemlja. Ali su imali nesretnu proslost i uglavnom diktatore. Za razliku slobodnih zemalja sa konkurencijom i trzistem. Takvi uvjeti omogucuju razvoj jakog gospodarstva, dakle snazne ekonomije i jake drzave. Ruska ekonomija neizvozi osim sirovina skoro nista, ali puno uvozi. Kao i Hrvatska, rusija de facto zivi u nekom polukomunizmu, bez veza i korupcije, nema nijednog veceg posla, i zato nemoze parirati Americi, kao i mi jednoj Austriji. Dugorocno se pokazalo da privatna imovina i privatna inicijativa imaju lijek skoro sve. Pogotovo su otrov za korupciju i nesposobnost. To zapad zna i koristi.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare