NA DANAŠNJI DAN

Staljingrad ne smije pasti u neprijateljske ruke!

Staljingrad
Wikimedia CC
05.10.2016.
u 11:17

Nakon što su Nijemci izbili na Volgu, napadi i protunapadi doveli su bitku na mrtvu točku.

Na današnji je dan sovjetski premijer i diktator poslao brzojav svojim vojnicima u Staljingradu. Zahtijevao je pobjedu te naglasio: "Dio Staljingrada koji je zauzet mora biti oslobođen", piše History.

Staljingrad je bio ključni grad prilikom osvajanja Sovjetskog Saveza, važan kao i Moskva, ako ne i više. Stajao je na mjestu između "stare" i "nove" Rusije. Staljingrad se morao obraniti jer je predstavljao ono što je Rusija bila stoljećima i nešto što je Rusija bila, tehnološki gledano, 1940-ih godina.

Nakon što su Nijemci došli do obala Volge, njihov napad i sovjetski protunapad doveli su bitku na mrtvu točku. Svi su stizali u Staljingrad; od sovjetskih radnika do vojnika. Više od 160.000 sovjetskih vojnika stiglo je u Staljingrad kako bi odbacilo njemačkog osvajača. Unatoč zalihama materijala i ljudstva koje su svakog dana bile sve manje, Hitler nije posustajao nego je i dalje napadao. Uvjeravao se kako Rusi ne mogu izdržati još dugo.

Staljin nije apelirao samo na rusko domoljublje nego i na savezničku pomoć. Britanski premijer Churchill itekako se odazvao te poslao pet trgovačkih brodova prepunih zaliha u sjevernu Rusiju.

 

Komentara 1

PA
padobranac
06:23 06.10.2016.

Naravno da je mogao biti zaobiđen, ali Staljigrad!!! Hej, Staljinov grad!!! I Vukovasr je mogao biti zaobiđen, ali srećom nije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije