NA DANAŠNJI DAN

Sukob Zagrepčana s JNA kod "Maršalke"

Sukob kod Maršalke
Foto: Wikimedia Commons
1/2
02.07.2014.
u 12:06

Otpor je pružala postrojba tadašnje 2. "A" brigade ZNG-a, tada još u sustavu MUP-a, a građani su cisternama i kamionima koji su priječili put na mostovima, bili spremni i srušiti mostove.

1991. godina - vojarna "Maršal Tito" u Zagrebu bila je jedna od najvećih u Hrvatskoj. Bio je to regionalni centar 5. vojnog okruga, jednog od triju glavnih zapovjedništava JNA i 10. korpusa, kao i nekoliko manjih potpornih jedinica. Hrvati su oklijevali izravno napasti vojarnu zbog snage JNA i opasnosti od štete za hrvatski glavni grad. Zato borba nije bila intenzivna i uglavnom se povremeno pucalo iz grada na vojarnu i obratno. No ipak, veći se sukob dogodio 2. srpnja 1991. prilikom izlaska kolone vojnih vozila i sedam tenkova kao pojačanje snagama JNA u Sloveniji. Građani grada Zagreba pokušali su spriječiti njihov izlazak, a JNA je uperila svoje cijevi prema građanima i pucala. Otpor je pružala postrojba tadašnje 2. "A" brigade ZNG-a, tada još u sustavu MUP-a, a građani su cisternama i kamionima koji su priječili put na mostovima, bili spremni i srušiti mostove. U borbi je poginuo 32-godišnji civil Raveno Čuvalo, prva žrtva JNA u Zagrebu, i dvojica vojnika, a devet civila i dva pripadnika ZNG-a bili su ranjeni. Ubrzo je postignuto primirje, a JNA je evakuirala vojarnu kada je službeno otišla iz Hrvatske u siječnju 1992. godine.

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije