AKTUALNO

Putin konačno otkrio javnosti novi ruski tenk

Armata T-14
Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev
1/2
05.05.2015.
u 16:41

Novi tenk "T-14 Armata" spreman je za središnju proslavu na Crvenom trgu koja će se tradicionalno održati u subotu 9. svibnja. Rusija obilježava 70 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Rusija je prikazala svoj najjači tenk još od kraja Hladnog rata na pripremama za Dan Pobjede koji će se, kao i svake godine, održati u Moskvi. Tenk "T-14 Armata" jučer je po prvi puta prikazan javnosti. U subotu se održava "Dan Pobjede" te se obilježava 70. obljetnica završetka Drugoga svjetskog rata i pobjede nad nacističkom Njemačkom, prenosi Dailymail.

Oko 200 različitih borbenih vozila i sustava te preko 16 000 vojnika sudjelovat će u subotu na svečanom mimohodu.

Foto: Rusko Ministarstvo obrane

"T-14 Armata" posjeduje kupolu na daljinsko upravljanje i automatski punjač te je tenk "T-14 Armata" konačni proizvod ruskog desetogodišnjeg naoružavanja u kojem je potrošeno 350 milijardi eura.

Ključne riječi

Komentara 15

GA
galus92
22:39 05.05.2015.

Koliko je efikasan ovaj tenk, pokazat će se u nekom novom sukobu, možda na bliskom istoku, kad Rusija svojim saveznicima dostavi izvozne verzije ovih tenkova, koje će po pravilu biti skromnijih mogućnosti od onih namjenjenih ruskoj vojsci! Na izgled taj tenk nije nešto posebno! na prijašnjim snimcima je izgledao opasnije i nekako više "futuristički, nego na ovoj fotografiji sad! Kako će on podnijeti Abramsov "silver bullet" o tome će ovisiti njegova buduća slava! Dosadašnji ruski tenkovi su ga slabo podnosili! Probijao ih je skroz-naskroz! Moram napisati, da Abrams ima četiri člana posade i klasično punjenje topa, kojega poslužuje član posade punjač! Ruski tenk Armata ima automatsku kupolu bez posade i nema člana posade punjača nego ima automatski punjač! Znači, sve je zavisno od dobrog funkcioniranja tehnike, koja često zakaže! Prve špekulativne slike tog tenka su do neke mjere podsjećale na izraelski tenk Merkava 4, ali sad vidimo da je u stvarnosti drugačiji i više je "ruski" ili "sovjetski " sa prilično malom kupolom, za razliku od zapadnih tenkova, koji svi od reda imaju velike masivne kupole sa zadnjim djelom kupole takozvanim blow-of u kojem se nalazi rezerva tenkovskih granata i koji prilikom pogodka u njegajednostavno odpadne od ostatka kupole i tako ne ugrožava posadu tenka! Ja osobno mislim, a kako se je ispostavilo i mnogi ruski generali, da je najbolji tenk današnjice sigurno njemački tenk Leopard II A7 i to će još dugo ostati, a Nijemci već projektiraju još napredniji tenk.

FT
fra.tetka
17:14 05.05.2015.

Mnogo je opak.

PI
Pikador
02:20 06.05.2015.

Tko najviše troši za vojsku ??!! ********************************************* U komentu se kao predbacuje da su Rusi potrošili 350 milijardi €ura u 10 godina . To je inače potrošeno u americi za svakih šest mjeseci ili pola godine. *************************************************************************************. Strašno je da***********. Strašno je da USA ima godišnji vojni proračun od 700 milijardi USD, Ruska federacija prostorno najveća zemlja svijeta (:7) sedam puta manji 100 milijardi USD, a Kinezi najmnogoljudnija zemlja svijeta (:10) deset puta mani samo 70 milijardi USD. Izvor USA vojna istraživanja. Dakle najrasipniji u novcu za ratovanje je neosporno USA Pentagon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije