PRVI SVJETSKI RAT

Talijani izgubili i 9. bitku na Soči

Rat
Wikimedia CC
11.11.2016.
u 17:02

Od ulaska Italije u rat, u svibnju 1915., pa do studenoga 1916. osam talijanskih navala bilo je uspješno odbijeno. U 8. bitki Talijani su uspjeli ostvariti tek minoran uspjeh

Prvi dani studenoga 1916. nosili su sa sobom pogoršanje vremenskih prilika. Bilo je to ujedno i posljednje razdoblje u godini u kojem su se još uvijek mogle odigrati operacije većih razmjera prije no što bojna polja prekrije snježni pokrivač, a vijavice i niske temperature počnu ograničavati pokretljivost vojski. Protuofenziva Središnjih sila u Rumunjskoj, koja je pokrenuta kao odgovor na stupanje Rumunjske u rat na strani Antante i upad rumunjskih snaga u Transilvaniju, odvijala se bez većih poteškoća i prijetila je potpunim slomom rumunjske vojske. Talijani s novom ofenzivom na Sočanskoj bojišnici u prvoj polovini listopada nisu uspjeli postići toliko željen proboj bojišnice i prodor u pravcu Trsta, čime bi donijeli olakšanje Rumunjskoj.

Zapravo, nitko od talijanskih saveznika nije ni polagao previše nade u uspjeh Cadorninih planova. Talijanske ofenzive više su služile za vezivanje dijela austrougarskih snaga za tu bojišnicu, no što se u Antantini  zapovjedništvima vjerovalo u odlučujući uspjeh talijanske sile. Sočanski bedem nije popuštao. Od  ulaska Italije u rat, u svibnju 1915., pa do studenoga 1916. osam talijanskih navala bilo je uspješno odbijeno. U posljednjoj, Osmoj bitki na Soči, koja se odigravala od 9. do 12. listopada, talijanska strana uspjela je ostvariti tek minoran uspjeh, približivši se Trstu za kilometar i pol.

Tih 1500 metara terena Talijani su platili s 24.000 žrtava, odnosno 16 vojnika na svaki dužni metar za koji se pomjerila linija bojišta. S ishodom osme bitke nije bila zadovoljna nijedna strana. Iako je talijanski uspjeh bio minoran i skupo plaćen, ipak su Talijani uspjeli oslabit obranu na Krasu i zadati probleme u sređivanju obrambenih linija. Austrougarske postrojbe suočavale su se s problemom zatvaranja rupa u obrani zbog nemogućnosti popune svojih postrojbi. Talijani su, svjesni problema s kojima se morala nositi protivnička strana, ali i u želji da opravdaju svoje gubitke pred domaćom javnosti, odmah prionuli planovima za novu bitku koja je trebala uslijediti već u drugo  polovini listopada.

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 5. studenoga na svim kioscima!

Komentara 2

T1
t12matija
20:21 11.11.2016.

talijani lesinari.takvi su bili u oba svijetska rata.takvi su i danas....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije