RATNI ZAPOVJEDNICI

Istaknuti austrijski admiral Wilhelm von Tegetthoff

Tegethoff
Anton Romako
28.10.2015.
u 12:48

Godine 1868. Tegetthoff je postao predstojnik Mornaričkog odsjeka u Ministarstvu rata. U spomen na slavnog admirala, 1877. godine po­dignut mu je spomenik na brdu Zaro, koje se nadvisuje nad Pulskim zaljevom i Arsenalom.

Tegetthoff je bio istaknuti austrijski admiral. Sudjelovao je u Njemač­ko-danskom ratu 1864. kao zapovjednik austro-pruskog odreda. Tu se posebno istakao u okršaju u Helgolandskom zaljevu 9. svibnja 1864., nakon čega je promaknut u čin kontraadmirala. Zapovijedao je au­strijskom flotom tijekom trećega talijanskog rata za ujedinjenje Itali­je, 1866. godine. Posebnu slavu zavrijedio je zahvaljujući pobjedi nad talijanskom flotom tijekom Viške bitke.

Dana 20. srpnja 1866. Tegetthoff je primjenom klinastoga borbenog poretka „Kljunovog" udara maksimalno iskoristio mogućnosti bro­dovlja i izvojevao pobjedu nad nadmoćnijom i modernijom talijan­skom flotom. Značaj ove pobjede očitovao se u jačanju austrijske flote potkraj 19. i početkom 20. stoljeća te u zadržavanju istočnojadranske obale pod austrijskom upravom. Upravo je te 1866. godine Tegettho­ff, u čekanju zapovijedi, svoje brodovlje usidrio u Fažanskom kanalu. Odande je isplovio prema jugu, gdje je u bitki kod Visa proslavio au­strijsku flotu, ali i sebe. Uskoro je promaknut u čin viceadmirala i po­stao je komtur (Kommandeur) Reda Marije Terezije.

Godine 1868. Tegetthoff je postao predstojnik Mornaričkog odsjeka u Ministarstvu rata. U spomen na slavnog admirala, 1877. godine po­dignut mu je spomenik na brdu Zaro, koje se nadvisuje nad Pulskim zaljevom i Arsenalom. Spomenik su 1919. godine Talijani prebacili u Veneciju, da bi ga 1935. predali Austrijancima te se od tada nalazi u Grazu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije