DRUGI SVJETSKI RAT

Specijalna japanska postrojba - "Teishin Shudan"

JSS
Wikimedia Commons
21.04.2015.
u 20:08

Desantna grupa (Teishin Dan) bila je najveća jedinica padobranaca. Od desantne grupe samo su dvije brigade identificirane u ratu na Pacifiku.

Najveća jedinica u desantnoj organizaciji je Teishin Shudan. U bitki za Filipine u listopadu 1944. bila je pod operativnom kontrolom zračnih snaga kopnene vojske. Na čelu desantne grupe bio je general-bojnik. Grupa je sastavljena od stožera, brigade padobranaca, desantne brigade, dvije pukovnije jedriličara, inženjerske jedinice, jedinice za strojnice i topove te jedinice za signale, ukupne jačine 5.575 časnika i vojnika. Desantna grupa (Teishin Dan) bila je najveća jedinica padobranaca. Od desantne grupe samo su dvije brigade identificirane u ratu na Pacifiku.

Prva brigada bila je pod zapovjedništvom desantne grupe, a druga brigada bila je u sastavu zračnih snaga kopnene vojske. Brigadom je zapovijedao pukovnik. Temeljna organizacija sastojala se od stožera i dviju desantnih pukovnija, ukupne jačine 1.475 časnika i vojnika. Desantnom pukovnijom (Teishin Rentai) zapovijedao je pukovnik ili bojnik. U njenom sastavu bio je stožer, tri pješačke pukovnije, odred za teško naoružanje i odred za signalizaciju.

Ukupna jačina iznosila je 700 časnika i vojnika. Desantna zračna brigada (Teishin Hikodan) bila je nova organizacija padobranaca koja je utemeljena u isto vrijeme kad i desantna grupa. Zapovijedala je svim postrojbama za vođenje jedinica u desantnoj organizaciji.

Brigada se sastojala od dviju desantnih zračnih pukovnija, jedne jedriličarske pukovnije i brigadne jedinice za signalizaciju. Primarna funkcija desantne zračne pukovnije (Teishin Hikosentai) bio je transport padobranske jedinice. Desantne pukovnije bile su na raspolaganju japanskim zračnim snagama u sastavu kopnenih snaga. Desantna zračna pukovnije sastojala se od stožera i triju eskadrila na čijem je čelu poručnik ili bojnik, a njena jačina iznosila je 35 letjelica.

Komentara 1

IK
ikonoklast
18:40 22.04.2015.

inače elitna formacija za koju nemam previše interesa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije