AKTUALNO

Poljska će graditi promatračnice na granici s ruskom enklavom Kalinjingrad

Iskander
Foto: Wikimedia Commons
07.04.2015.
u 16:10

Kalinjingrad su osnovali vitezi Teutonškog reda za vrijeme Pruske. Tada se zvao Königsberg te je isto ime zadržao do kraja Drugoga svjetskog rata i konačnog sloma nacističke Njemačke kada su Sovjeti protjerali njemačko stanovništvo te preimenovali grad u Kalinjingrad.

Poljska će graditi šest promatračnica kako bi što lakše nadgledala granicu dugu 200 kilometara s ruskom enklavom Kalinjingrada, izjavila je policija u ponedjeljak. Tornjevi će biti visoki oko 50 metara te će početi raditi u lipnju kako bi nadgledanje počelo što prije, izjavio je glasnogovornik poljske granične policije za novinsku agenciju PAP.

Projekt će koštati više od 14 milijuna poljskih zlota ( 3,7 milijuna eura), izjavila je Miroslawa Aleksandrowicz. Dodala je da će 75 posto od iznosa doći iz europskih fondova za vanjske granice, prenosi SD.

Kalinjingrad je blizu Baltičkog mora, smješten između Poljske i Litve koje su članice Europske unije. Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite izjavila je prošli mjesec da je Rusija premjestila "Iskander" rakete u Kalinjingrad te je objasnila da te rakete mogu "doseći" Berlin.

Prošle je godine više od tri milijuna Rusa i Poljaka prešlo preko granice u dobro utvrđeni Kalinjingrad.

Kalinjingrad su osnovali vitezi Teutonškog reda za vrijeme Pruske. Tada se zvao Königsberg te je isto ime zadržao do kraja Drugoga svjetskog rata i konačnog sloma nacističke Njemačke kada su Sovjeti protjerali njemačko stanovništvo te preimenovali grad u Kalinjingrad. Uništeno je preko 80 posto grada te je protjerano više od 200 tisuća ljudi.

>>Kraj Bitke za Königsberg

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije