NA DANAŠNJI DAN 1950.

Truman objavio da će SAD razviti vodikovu bombu

Vodikova bomba
Foto: Youtube Screenshot
31.01.2017.
u 17:47

Dana 1. studenoga 1952. godine, SAD je uspješno detonirao prvu vodikovu bombu "Mike", na grebenu Elugelab u Pacifiku.

Na današnji dan 1950. godine, američki je predsjednik Harry S. Truman javno objavio svoju odluku da se razvije vodikova bomba, bomba koja je u teoriji stotinu puta jača od atomskih bombi koje su bačene na Japan tijekom Drugoga svjetskog rata, piše History.

Pet mjeseci ranije, SAD je izgubio prednost u nuklearnom naoružanju kada je Sovjetski Savez uspješno detonirao atomsku bombu u Kazakhstanu. Nekoliko tjedana kasnije, britanski i američki obavještajci došli su do zaključka da je znanstvenik Klaus Fuchs, jedan od vodećih ljudi američkog nuklearnog programa, zapravo bio sovjetski špijun. Zbog navedena dva događaja, Amerikanci su bili svjesni da Sovjeti imaju podatke o razvoju vodikove bombe te je Truman odobrio veliko financiranje trke za izgradnju prve superbombe. Objava je stigla 31. siječnja 1950. godine.

Dana 1. studenoga 1952. godine, SAD je uspješno detonirao prvu vodikovu bombu "Mike", na grebenu Elugelab u Pacifiku. Termonuklearna bomba od 10.4 megatona odmah je uništila cijeli koraljni greben. Bomba "Mike" je podigla oblak u obliku gljive nakon 90 sekundi. Bio je visine 18 kilometara te je rastao do čak 36 kilometara. 

Tri godine kasnije, 22. studenoga 1955. godine, Sovjetski je Savez također detonirao prvu vodikovu bombu koja je radila na isti princip. Od tada, obje supersile posjeduju "vražje bombe".

>>Kapitulacija Japana nakon pada druge atomske bombe!

>>Hirošima i Nagasaki - kraj jednog razdoblja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije