ZANIMLJIVOSTI

Turska neće spajati protuzračnu obranu s NATO sustavom

SAM
www.defenseindustrydaily.com
20.02.2015.
u 11:30

NATO i američki dužnosnici su rekli da bilo koji kineski sustav ne može biti integriran sa zajedničkom protuzračnom obranom NATO-a i SAD-a.

ANKARA - Turska je vlada najavila da neće integrirati dugoročno planiranu proturaketnu obranu i PZO s NATO sustavom stacioniranim u Turskoj. U odgovoru na zastupničko pitanje, ministar obrane Ismet Yilmaz izjavio je jučer da će sustav biti integriran sa nacionalnim sustavima. -"On će se koristiti bez integracije sa NATO sustavima", rekao je Yilmaz je u pisanoj izjavi, prenosi Defense News.

On je rekao da će se integracija planiranog sustava sa C2I sustavom turskih oružanih snaga odraditi na lokalnoj razini od strane tvrtke koju će ovlastiti turska vlada. Yilmaz je izjavio kako će se program platiti inozemnim financiranjem i da neće biti novih ponuda.

U rujnu 2013. godine, Turska je odabrala ponudu "China Precision Machinery Import-Export" korporacije za 3,44 milijarde američkih dolara. Oko polovice turske mreže protuzračne obrane plaćeno je od strane NATO-a. Zemlja je dio NATO-ove protuzračne obrane. Bez suglasnosti NATO-a, kineski sustav nikad neće biti operativan.

NATO i američki dužnosnici su rekli da bilo koji kineski sustav ne može biti integriran sa zajedničkom PZO NATO-a i SAD-a. Također su upozorili da će se svaka turska tvrtka koja djeluje kao lokalni podizvođač u programu, suočiti s ozbiljnim sankcijama SAD. Inače, sankcije CPMIEC su izrečene zbog suradnje sa Iranom, Sjevernom Korejom i Sirijom.

Nakon povećanog pritiska NATO saveznika, Ankara je otvorila paralelne razgovore sa drugo i treće plasiranim ponuđačima u natječaju - "Eurosam" (Astra 30) te "Raytheon/Lockheed Martin" (Patriot). U rujnu 2014. po peti put Turska je produžila rok za sva tri ponuđača do 31. prosinca, a 7. siječnja produženi su rokovi za ponude na još šest mjeseci.

Udaljava li se Turska ovim raspletom događaja od svojih NATO saveznika?

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
17:17 20.02.2015.

geopolitika ustupa mjesto religiji tako i turska okrece svoje topove prema NW. Pa i ban Jelacic ne dize sablju na madjare nego ga okrenulo na jug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije