VIJETNAMSKI RAT - 1969.

Preminuo komunistički vođa Vijetnama Ho Chi Minh

Ho chi Minh
Foto: en.wikipedia.org
02.09.2015.
u 19:40

Školovao se u Hueu, a kao mladić radio je kao kuhar na francuskom parobrodu koji je plovio prema SAD-u, Africi i Europi gdje je nakon nekog vremena Ho Chi Minh dobio posao u Londonu, a kasnije i u Parizu.

Na današnji dan umire predsjednik Demokratske Republike Vijetnam. Preminuo je od srčanog udara u Hanoiu. Sjeverni Vijetnam objavio je njegovu smrt sljedećeg dana, piše History.

Ho Chi Minh bio je duša i snaga vijetnamskog komunizma još od početka osnivanja pokreta. Rođen je 1890. godine kao sin službenika vijetnamske vlade koji je podnio ostavku zbog francuske dominacije u njegovoj zemlji. Školovao se u Hueu, a kao mladić radio je kao kuhar na francuskom parobrodu koji je plovio prema SAD-u, Africi i Europi gdje je nakon nekog vremena Ho Chi Minh dobio posao u Londonu, a kasnije i u Parizu. Godine 1920. godine, nakon što je prihvatio marksistički lenjinizam zbog svog antikolonijalnog stava, promijenio je ime u Nguyen Ai Quoc (Domoljub Nguyen) te je pomogao pri osnivanju Francuske Komunističke Partije. Nakon toga, putovao je u Moskvu 1923. godine kako bi studirao i vježbao. Godine 1924. otišao je u Canton u Kinu. Tamo je igrao ključnu ulogu u stvaranju Indokineske Komunističke Partije 1929. godine. Ho je sljedećih 10 godina pisao i organizirao svoje ljude izvan Vijetnama. Kada su Japanci napali Vijetnam na početku Drugoga svjetskog rata, promijenio je ime u Ho Chi Minh (Ho, Donositelj Svjetlosti) te je prebacio svoju revolucionarnu grupu u spilje Pac Bo-a u sjevernom dijelu Vijetnama. Tamo je u svibnju 1941. godine organizirao Viet Minh, nacionalističku i komunističku organizaciju čiji je cilj bio mobilizacija ljudi.

Tijekom rata, Ho i Viet Minh zajedno su ušli u savezništvo s Američkim Uredom za strateške usluge (OSS) kako bi spašavali američke pilote koje je srušila neprijateljska vatra. Kada je 1945. godine Japan kapitulirao, Viet Minh je došao na vlast te proglasio Demokratsku Republiku Vijetnam s Ho Chi Minhom kao predsjednikom. Međutim Francuzi su uskoro htjeli ponovo staviti Vijetnam pod kolonijalni plašt. To je sve dovelo do rata 1946 godine. Bitka je trajala 8 godina; Viet Minh je na kraju pobijedio Francuze u bitki kod Dien Bien Phu-a 1954. godine. Ženeva je razdvojila Vijetnam na sjever i jug. Ho je razvijao komunizam u Sjevernom Vijetnamu. Početkom 1960-ih godina izbio je novi rat na Jugu gdje su gerilci pod vodstvom komunista napali režim u Saigonu kojeg je tada podržavao SAD. Kada je SAD intervenirao, Ho je poslao svoje postrojbe u rat protiv Amerikanaca. Tijekom tog vremena Ho je nastavio ohrabrivati svoj narod iako mu se zdravlje svakim danom pogoršavalo. Kasnije je preuzeo samo ceremonijalnu ulogu dok je politiku krojila svita iza njegovih leđa. Međutim, on je i dalje ostao utjelovljenje komunizma i komunistička ikona nakon njegove smrti 1969. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije