VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Umro Louis Cukela 1956. godine

Luois Cukela
www.arlingtoncemetery.net
18.03.2016.
u 08:28

Bio je jedan od najodlikovanijih američkih vojnika

Hrvatski emigranti na različite su načine i na gotovo svim poljima pridonijeli razvoju i napretku Sjedinjenih Američkih Država. Među ostalim kao hrabri ratnici istaknuli su se i u američkoj vojsci, za što su odlikovani i najvišim američkim odličjem, Kongresnom medaljom časti. U gotovo stoljeće i pol, koliko je prošlo otkako je to odličje utemeljeno, među tek malo manje od 3 500 odlikovanih bila su i 22 pripadnika američke vojske, za koje se sa sigurnošću zna da su hrvatskog podrijetla. Iako je najpoznatiji i u američkim medijima vjerojatno najčešće spominjaninositelj Medalje časti junak Pearl Harbora Petar Tomić, ništa manje slavan nije bio ni Vjekoslav Lujo Cukela, koji je umro 19. ožujka 1956. Bio je jedan od najodlikovanijih američkih vojnika, a Medalju časti zaslužio je čak dvaput. Što to znači, najbolje pokazuje podatak prema kojemu je u povijesti SAD-a samo 19 pripadnika oružanih snaga dobila dvije takve medalje.

Taj junak hrvatskog podrijetla rođen je 1888. u Splitu kao Vjekoslav Lujo Čukela. Školovao se u Splitu, a u Sjedinjene Države emigrirao je 1913. Ondje je odslužio vojsku, a kada je SAD ušao u Prvi svjetski rat, priključio se marincima. Ubrzo je postao dočasnik, a 1918. poslan je na bojište u Francuskoj. Ondje je za iskazanu hrabrost u borbama kod Villers-Cotteretsa tijekom bitke za Soissons odlikovan čak dvjema Medaljama časti. Uz jednu mornaričku i drugu zakopnenu vojsku, odlikovan je i mnogobrojnim stranim odličjima. Dvaput je lakše ranjen, te je stekao časnički čin. Nakon rata Lujo Cukela s marincima je služio u mnogim garnizonima diljem svijeta. S gotovo 32 godine službe umirovljen je kao bojnik. Uz pune vojne počasti pokopan je na nacionalnome groblju Arlington među američkim velikanima. Iako su ga za života s obzirom na podrijetlo nazivali »Austrijancem, Slavenom, Jugoslavenom, Srbinom i Hrvatom«, Lujo Cukela najviše je volio da ga zovu američkim marincem.

Komentara 3

BA
bakaslis
22:02 18.03.2016.

Joy ti izgleda nemas ni 4 razreda., Jer znao bi da su Ameri usli u rat 1917..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije