BUDUĆNOST

Većina Kineza vjeruje da je sukob s Japanom neizbježan

Japan
Wikimedia Commons
19.09.2014.
u 17:44

Čak 53 posto kineskih sudionika vjeruje da će u budućnosti dogoditi sukob između Japana i Kine, ili tijekom sljedećih godina ili u bližoj budućnosti.

Ove godine američki i europski vođe obilježavaju stogodišnjicu početka Prvoga svjetskog rata. U Kini se pak Komunistička partija već sprema za proslavu 70. godišnjice japanske predaje u Drugome svjetskom ratu. Kineske državne televizijske postaje dobile su zapovijed da produže vrijeme prikazivanja rodoljubnih sadržaja na televiziji – protiv Japana, prenosi businessweek.com

Krajem srpnja, „Genron“ i „Kineske novosti“ pitali su 1 500 ljudi o Kini i njezinim mišljenjima o Japanu. Čak 53 posto kineskih sudionika vjeruje da će u budućnosti dogoditi sukob između Japana i Kine, ili tijekom sljedećih godina ili u bližoj budućnosti. U usporednoj anketi u Japanu 29 posto Japanaca odgovorilo je kako misli da će se Japan sukobiti s Kinom.
U godišnjoj anketi Japanci i Kinezi su se složili da će SAD i dalje voditi svjetsku politiku.

Međutim, puno je Kineza izjavilo da će i Kina imati veću ulogu u svjetskom gospodarstvu i političkim pitanjima. Oko 43 posto Kineza izjavilo je da će Kina voditi svijet sljedećih godina, a istodobno samo 16 posto ispitanika Japanaca vidi Kinu kao svjetskog vođu. Više od 45 posto Japanaca vidi i dalje SAD kao svjetskog vođu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije