AKTUALNO

Velika Britanija s Putinom i Assadom treba odmah unišiti ISIL!

Britanci
Foto: Wikimedia
24.09.2015.
u 14:33

"Najbolje bi bilo da ih napadnemo s obje strane; Europa i SAD s jedne, a Rusija s druge. Što duže čekamo, ISIL postaje snažniji", dodao je.

Britanija treba sklopiti savezništvo s Putinom i sirijskim vođom Basharom Al-Assadom kako bi uništili rastuću prijetnju Islamske države, rekao je Chris Ryan.

Ekspert za terorizam upozorava da Islamska država može biti uništena samo koncentriranim naporima Sirije, Rusije i Zapada, prenosi Express.co.uk.

Uz nedavnu objavu da Rusija gradi zračnu bazu u Siriji kako bi pomogla u borbi protiv ISIL-a, bivši pripadnik SAS-a i publicist Chris Ryan izjavio da je ovo prava prilika za razbijanje neprijatelja. Izjavio je: "Kako bi uništili ISIL, moramo se spojiti sa Sirijom te uništiti njihove strateške točke. Sve su u području provincije Anbar, između Iraka i Sirije. Tamo moramo udariti!"

"Najbolje bi bilo da ih napadnemo s obje strane; Europa i SAD s jedne, a Rusija s druge. Što duže čekamo, ISIL postaje snažniji", dodao je. Međutim, britanski premijer Cameron je izjavio da se svijet mora "riješiti" Assada, a on i Putin su već dugo vremena veliki saveznici. Britanska politika pravi velike prepreke unificiranom savezništvu. Tako je Cameron izjavio da se moraju uništiti i ISIL i Assad. Dodao je da Al Assad "kolje svoje ljude" te je pozvao na uspostavu vlade koja će "paziti na svoje ljude".

Ryan, veteran prvog Zaljevskog rata, izjavio je da je to manje zlo jer bi uništavanjem Assada došlo do katastrofe na Bliskom Istoku. Bivši operativac i vojnik izjavio je da su napravljene kardinalne greške u prošlom Iračkom ratu kada su suniti izgubili vlast; tako je došlo do "slobodnog mjesta" za novu vojsku i državu - ISIL.

"Trebala bi biti "mješavina" sunita i šijita, kako bi se povećala stabilnost. Jednom sam pričao s američkim generalom Normanom Schwarzkopfom te ga pitao zašto nismo ubili Saddama na kraju prvog rata u Iraku. General je rekao ako bi uništili režim, to bi destabiliziralo zemlju, a i cijelu regiju. To se sada i dogodilo. Cijela je regija destabilizirana i sve se obistinilo."

Ryan vjeruje da se mora uzeti u obzir kopnena invazija. Međutim, došlo bi do diplomatske noćne more. Rekao je da Zapad treba pomoć od Saudijske Arabije i ostalih graničnih država. Stvar je u tome da šijiti i suniti ne mogu pjevati istu himnu. To sigurno nema smisla.

Ryan je napustio službu 1994. zbog PTSP-a. Danas je jedan od najprodavanijih autora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije