DRUGI SVJETSKI RAT

Vojne snage u batinskoj operaciji

WW2
Foto: Bundesarchiv
24.10.2014.
u 18:57

S druge strane, odsjek Dunava od Batine do Baje branila je njemačka 31. SS divizija "Lombard" (osnovana od jugoslavenskih i mađarskih Švaba) s nekoliko mađarskih pješačkih i graničnih bojni. Južno od Batine, ojačana dijelovima 92. oklopno-mehanizirane brigade i nekim njemačkim policijskim postrojbama i mađarskim graničnim bojnama, branila se pukovnija njemačke divizije Brandenburg.

Koje su sovjetske, jugoslavenske i njemačke vojne snage sudjelovale u batinskoj operaciji?

FOTO: Njemačka vojska u Rusiji (Bundesarchiv)

Od sovjetskih snaga u batinskoj su operaciji sudjelovali: sovjetska 57. armija s trima pješačkim zborovima - 75. i 64. pješački i 6. gardijski te 32. oklopno-mehanizirana brigada i druga pojačanja. Od jugoslavnskih postrojbi sudjelovala je 51. vojvođanska udarna divizija (12. i 7. brigada na batinskom i 8. na apatinskom smjeru).

Nakon zauzimanja batinskog mostobrana kod Mohača, angažirane su čitava 4. gardijska armija i ostale snage 3. ukrajinskog fronta. Iz zraka podršku je davala 17. zrakoplovna armija.

U početku kao operativna pričuva fronta, a kasnije za sigurnost postignutog uspjeha lijevog krila 3. ukrajinskog fronta na lijevoj je obali angažiran 12. udarni korpus NOVJ-a u čijem su se sastavu nalazile 16. i 36. vojvođanska udarna divizija s oko 26 000 boraca. U opreativnom su pogledu surađivali i prvi proleterski korpus NOVJ-a u Srijemu, 6. slavonski i 10. zagrebački udarni korpus u Slavoniji koji su djelovali u pozadini 2. njemačke oklopne armije.

S druge strane, odsjek Dunava od Batine do Baje branila je njemačka 31. SS divizija "Lombard" (osnovana od jugoslavenskih i mađarskih Švaba) s nekoliko mađarskih pješačkih i graničnih bojni. Južno od Batine, ojačana dijelovima 92. oklopno-mehanizirane brigade i nekim njemačkim policijskim postrojbama i mađarskim graničnim bojnama, branila se pukovnija njemačke divizije Brandenburg. U području pustare Izabela, sjeverno od Batine, prikupljao se ostatak 13. SS Handžar divizije, a oko Pečuha smješten je bio drugi korpus mađarske Južne armije. 

Kada su uočili koncentriranje sovjetskih snaga, u Baranju je 10. studenog prebačen stožer njemačkog LXVIII. korpusa kojim je zapovijedao general Felmy. Do kraja batinske operacije prebačene su na bojište još četiri njemačke divizije, 44. pješačka Hoch und Deutschmeister i 71. pješačka divizija Glighoste s talijanskog bojišta te 1. gorska i 117. laka pješačka divizija iz Jugoslavije. Prebačeni su i dijelovi njemačke 264. pješačke divizije, jedna pukovnija srpskog dobrovoljačkog korpusa, ustaško-domobranska pukovnija Baranja i nekoliko njemačkih policijskih bojni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije