DRUGI SVJETSKI RAT

Vojnopovijesni vremeplov

Nijemci
Foto: www.ushmm.org
16.09.2014.
u 17:52

Njemačka agresija na Poljsku označila je početak Drugoga svjetskog rata koji je trajao šest godina i prouzročio smrt 50 milijuna ljudi diljem svijeta, od kojih najviše civila. U njemu je sudjelovala 61 država. Ratne operacije vodile su se na teritoriju 40 država na površini od 22 milijuna četvornih kilometara.

Počeo Drugi svjetski rat – sve je počelo njemačkim napadom na Poljsku

Poljaci su bili prvi europski narod koji je iskusio «munjeviti rat» – Blitzkrieg. Prvi plotuni ispaljeni su u Danzigu. Tamo je njemački bojni brod Schleswig-Holstein u petak 1. rujna 1939. u 4 sata i 45 minuta otvorio vatru iz svojih golemih topova na branitelje Westerplatea. Nedugo poslije toga na Poljsku je jurnulo 56 njemačkih divizija na čelu s tenkovskim klinovima i moćnim zrakoplovstvom. Prije napada SS-ovci su inscenirali poljski prepad na radio-postaju u Gleiwicu pa je Hitler svoju agresiju u Reichstagu proglasio samoobranom. Već u prvome naletu njemačke su tenkovske kolone prodrle čak stotinjak kilometara. Zastarjelo poljsko zrakoplovstvo uništeno je već na zemlji. U očekivanju obećane francuske i britanske pomoći Poljaci su se hrabro branili, a prema legendi čak i konjicom jurišali na tenkove. Pomoć, međutim, nisu dobili iako su Francuska i Velika Britanija formalno ispunile svoje obveze i 3. rujna objavile rat Njemačkoj. Ipak njihove se postrojbe na Zapadu nisu pokrenule. Time je Poljska bila osuđena na propast. Njezinu brzom slomu pridonio je i prodor sovjetske vojske na istoku zemlje 17. rujna, samo dva i pol tjedna nakon početka njemačkog napada.

Samo dva dana nakon što je uspješno završio rat protiv Japana u Mandžurijom Sovjetski je Savez napao Poljsku na temelju tajnog aneksa Sporazuma Ribbentrop-Molotov o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi. Napad se dogodio u vrijeme dok je Poljska trpjela znatne gubitke i povlačila postrojbe prema rumunjskoj granici u skladu s općim planom usklađenim s Velikom Britanijom i Francuskom. Suočivši se s drugom frontom poljska je vlada zaključila da obrana nije više održiva i naložila povlačenje u neutralnu Rumunjsku i MađarskuOdatle je većina vojnika pristupila ponovno osnovanoj Poljskoj vojsci u Francuskoj, Siriji i Velikoj Britaniji. Do početka listopada njemačke i sovjetske postrojbe pregazile su cijelu Poljsku, a potom se povukle svaka na svoju stranu demarkacijske linije na rijeci Bug. Najdulje se odupirala Varšava koju su Nijemci podvrgnuli zračnom bombardiranju. Njemačka agresija na Poljsku označila je početak Drugoga svjetskog rata koji je trajao šest godina i prouzročio smrt 50 milijuna ljudi diljem svijeta, od kojih najviše civila. U njemu je sudjelovala 61 država. Ratne operacije vodile su se na teritoriju 40 država na površini od 22 milijuna četvornih kilometara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije