VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Washington prelazi Delaware 1776. godine

Washington prelazi Delaware
Foto: Wikimedia CC
04.01.2017.
u 11:30

Pijani i mamurni britanski plaćenici nisu bili u stanju pružiti nikakav ozbiljniji otpor, a kada je poginuo pukovnik Rall, svi su se predali.

Nakon niza teških poraza i gubitka New Yorka, vojska pobunjenih američkih kolonija pod zapovjedništvom generala Georgea Washingtona bila je u konstantnom bijegu pred Britancima. Kako bi sačuvao jezgru svoje vojske i nastavio borbu protiv britanske kolonijalne vlasti, Washington se odlučio na rizičan pothvat. Mimo svih očekivanja Britanaca 8. prosinca 1776. godine krhkim splavima i barkama prevezao je 6000 vojnika preko poluzaleđene rijeke Delaware iz New Jerseyja u Pennsylvaniju. Iako su mu pobunjenici pobjegli, zapovjednik britanske vojske general Charles Cornwallis bio je ipak zadovoljan jer je računao da će zima u Pennsylvaniji dotući pobunjenike, dok će njegova vojska moći u miru udobno prezimiti. Iako je spasio vojsku, general Washington suočio se s mogućnosti potpunog poraza i neuspjeha pobune. Naime, moral u vojsci koja nije izvojevala nijednu pobjedu bio je izuzetno nizak tako da se Washington suočio sa svakodnevnim dezertiranjem, a bolest i glad desetkovale su njegove trupe. Očajni Washington shvatio je da mora nešto poduzeti prije nego što mu se vojska raspadne. Odlučio je unatoč zimi napasti protivnika ondje gdje ga ne očekuje. Odluka je pala da se napadne gradić Trenton koji je zaposjeo garnizon plaćenika iz Hessea kojima je zapovijedao pukovnik Johann Rall. Washington je napravio ono što je tada bilo izvan svih pravila onodobnog ratovanja. Na božićnu noć ponovno je prešao rijeku Delaware i sljedećega dana napao potpuno iznenađene vojnike, čiji zapovjednik u noći slavlja nije postavio straže i odaslao patrole. Pijani i mamurni britanski plaćenici nisu bili u stanju pružiti nikakav ozbiljniji otpor, a kada je poginuo pukovnik Rall, svi su se predali. Pobunjenici su ubili 22 i ranili 98, a zarobili više od 1.000 neprijateljskih vojnika uz gubitak samo trojice poginulih i šestorice ranjenih američkih vojnika. Osim toga, zaplijenili su velike količine ratnog materijala koji im je omogućio preživljavanje zime. Potaknut ovim uspjehom Washington je po treći puta s vojskom prešao Delaware i u dva navrata 2. i 3. siječnja 1777. porazio Britance.

Komentara 2

Avatar Glina74
Glina74
09:44 05.01.2017.

Halo Bernardin Kralj sa plaćenicima iz HESSENA to Vam je pokrajna u Njemačkoj u ono vreme se puno išlo u Ameriku kao plaćenici malo rešaširati a ne prepisivati i još k tome netačno

Avatar Glina74
Glina74
09:45 05.01.2017.

pardon netočno hahaahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije