AKTUALNO

Za 10 godina američki bombarderi neće moći probiti rusku protuzračnu obranu

Rat
Foto: Wikimedia CC
10.03.2017.
u 12:00

Sjedinjene Američke Države i Rusija su jedine zemlje na svijetu koje posjeduju tzv. nuklearnu trijadu - nuklearne postrojbe na kopnu, na moru i u zraku.

"Borbeni sustavi koji su postavljeni na američkim strateškim bombarderima neće moći 'zaobići' rusku protuzračnu obranu. Treba se modernizirati", izjavio je dopredsjednik skupine šefova združenog stožera Paul Selva, piše UAWire.

Tijekom govora u Kongresu, general je izjavio da je bombarder B-52 koji je oslonac američke strateške obrane, projektiran u 1950-im i 1960-im godinama, a krstareće rakete i bombe koje "nosi" dizajnirane su 1970. godine. "Mi znamo da su danas navedeni avioni spremni za borbu, ali ih ne možemo samo tako nastaviti koristiti. Za desetak godina, takvi borbeni sustavi neće moći 'probiti' rusku protuzračnu obranu te postoji vrlo snažan razlog da ih se zamijeni", izjavio je Selva.

Sjedinjene Američke Države i Rusija su jedine zemlje na svijetu koje posjeduju tzv. nuklearnu trijadu - nuklearne postrojbe na kopnu, na moru i u zraku. Prethodna administracija koju je vodio Barack Obama, potvrdila je program modernizacije američke nuklearne trijade koja će trajati trideset godina te koštati oko bilijun dolara. Postoje planovi da se potroši 400 milijardi dolara na nadogradnje tijekom sljedećih desetak godina. Predsjednik Donald Trump obećao je da će proširiti američki nuklearni arsenal te "povijesno povećanje vojnog proračuna".

>>Potopljen prvi američki nosač aviona Langley

>>Rusija predstavila sustav protuzračne obrane "Tor"

Komentara 11

DD
dusko_dugousko
20:49 10.03.2017.

to cemo da vidimo tek,dali mogu ili ne mogu !

JP
josip.pivar11
21:08 10.03.2017.

Ovo je baš zaključak vojnog 'eksperta': on zna što će u to vrijeme imati Rusi a što Ameri. Bolji je od Vakule u prognozi vremena.

DU
Deleted user
16:23 10.03.2017.

za B-52 nije potrebno niti se pribliziti ruskoj granici. On je pun kruz projektila sa dometom od 2500km. Ono bacanje bomba je stvar proslosti. To jos ide po bombardiranju nerazvijenih zemalja ali ne velesila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije