ZANIMLJIVOSTI – WW2

Zabranjena ljubav iz zloglasnog nacističkog logora smrti

WHO
Foto: WHO
03.02.2016.
u 15:02

Ova je ljubavna priča "oživljena" u televizijskom programu PBS-a u SAD-u, kao i u izraelskom televizijskom programu 2003.

U javnost je izašla priča stara više od 70 godina iz "dubina" nacističkog koncentracijskog logora gdje su se zaljubili stražar SS-a i židovska zatvorenica, piše War History.

Helena Citronova bila je zatvorenica sa svojom sestrom u Auschwitzu. Tamo je imala i "romansu" sa stražarom SS-a Franzom Wunschem. Priznala je da je spavala s njim, a kako je vrijeme prolazilo, priznala je također svoje duboke osjećaje ljubavi prema stražaru. Čak je rekla da je bilo puno trenutaka kada su bili zajedno te da je jednostavno zaboravila tko je bio i što je radio.

Veza je započela tako što je Helena pokušala zavesti stražara kako bi ostala živa zajedno sa svojom sestrom u logoru smrti. Iako je podrijetlom iz Slovačke, Helena je bila prisiljena raditi u logoru gdje je pomagala prikupljati sve stvari koje su pripadale zatvorenicima. Wunsch je primijetio Helenu prilikom proslave svog rođendana. Ona je izabrana da mu otpjeva čestitku. U drugom dijelu dana trebala je biti pogubljena, ali je Wunsch to spriječio. Kasnije joj je ostavio malu poruku u radionici gdje je radila u kojoj je pisalo: "Zaljubio sam se u tebe."

Helena je smatrala da će radije umrijeti nego biti s nacistom i dugo nakon početka veze nije ga mogla pogledati u oči. S vremenom se to promijenilo te se još jače zaljubila.

Wunsch je slao hranu Heleni, a kada je shvatila da će sestra i sestrina djeca završiti u plinskoj komori, on je uskočio te spasio Rozinku nakon što je rekao čuvarima da je radila za njega u skladištu. Ali nije bilo prilike za spašavanje sestrine djece jer djeca tada nisu živjela u logoru.

Ova je ljubavna priča "oživljena" u televizijskom programu PBS-a u SAD-u, kao i u izraelskom televizijskom programu 2003. Tijekom snimanja, Helena je rekla da joj je grozno što je morala biti u vezi s nacističkim vojnikom, ali joj je na kraju on spasio život, piše Mail Online.

Nakon rata, početkom 1970. godine, Wunschu se sudilo u Beču jer je optužen zbog nasilja nad zatvorenicima i zbog rada u plinskim komorama. Uskoro je na sud stigla i priča o njihovoj ljubavi, a Helena je svjedočila u njegovu korist. On je tvrdio kako mu je veza s Helenom promijenila pogled na život. Bilo je više nego dovoljno dokaza da se Wunscha osudi na smrt, ali je pušten jer su zakoni o ratnim zločinima drukčiji u Austriji te mu se više nije moglo čvrsto presuditi. Helena je umrla 2005. godine, a Wunsch 2009.

Komentara 3

DU
Deleted user
16:11 03.02.2016.

U drugom dijelu dana trebala je biti pogubljena, ali je Wunsch to spriječio....ahahaaa da je on bio strazar nikad on to nebi sprijecio. jedino ako to u njemackoj nije bilo da strazar mijenja odluke svojih nadredjenih.

HA
havrda
08:53 04.02.2016.

I što bi sad ovaj idiotski članak trebao reći? Da je Hasanbegović u pravu kad kaže da holokaust ne postoji, da je antifašizam floskula i da su muslimanski imami u 13. SS handžar diviziji cvijeće Balkana i da im treba dizat spomenike i škole. Jadoši jadni.

VE
vezana
21:50 03.02.2016.

to su sudbine koje mijenjaju pogled na surovu stvarnost...svi možemo mije njati svoje pooglede na dobro i zlo ako se čvrsto uvjerimo u iskrenost i poštovanje ljudi oko nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije