NA DANAŠNJI DAN

Započela brutalna bitka za Verdun

Rat Verdun
Wikimedia CC
21.02.2017.
u 07:22

Bitka je trajala sve duže, a njemačke su se zalihe smanjivale iz dana u dan jer su se morali boriti protiv Britanaca na rijeci Somi i Rusa na Istočnom bojištu.

Na današnji dan započela je vjerojatno najgora bitka u Prvome svjetskom ratu, bitka za Verdun.

Bitka je započela 21. veljače kada su Nijemci pod vodstvom šefa stožera Ericha Von Falkenhayna izradili plan napada na grad-tvrđavu Verdun na rijeci Meuse. Falkenhayn je vjerovao da je francuska vojska slabija od britanske te bi takva velika pobjeda na Zapadnom bojištu natjerala Saveznike da otvore mirovne pregovore. Od početka bitke broj žrtava je rastao iz dana u dan. Nakon što su na početku bitke njemačke postrojbe na početku osvojile dijelove francuskog teritorija, ubrzo je sukob prerastao u pat poziciju. Nijemci su svojim postrojbama podijelili bacače plamena, novo oružje u Prvome svjetskom ratu. Te su godine Nijemci počeli koristiti i bojni otrov fozgen, koji je deset puta ubojitiji od klora.

Bitka je trajala sve duže, a njemačke su se zalihe smanjivale iz dana u dan jer su se morali boriti protiv Britanaca na rijeci Somi i Rusa na Istočnom bojištu. U srpnju je njemački car, nakon što je bio isfrustriran stanjem u Verdunu, maknuo Falkenhayna s mjesta zapovjednika te ga prebacio da zapovijeda 9. armijom u Transilvaniji. Njegovo je mjesto preuzeo Paul Von Hindenburg. Početkom prosinca, pod vodstvom Roberta Nivellea koji je zamijenio Phillipea Petaina u travnju, Francuzi su uspjeli vratiti veliki dio okupirane zemlje. Tijekom zadnja 3 dana bitke, Nijemci su izgubili 11 000 vojnika u zarobljeništvo. Nakon toga je Von Hindenburg zaustavio sve napade, piše History.

Veliki gubitak ljudskih života - 143 000 mrtva Nijemca uz 337 000 izbačenih iz stroja, 162 400 mrtvih Francuza uz 377 000 izbačenih iz stroja, postao je simbol stradavanja u Prvome svjetskom ratu.

>>Novi njemački napad na Verdun

>>Bojište na rijeci Somme

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije