PRVI SVJETSKI RAT

Zavrjeđuju li biti zaboravljeni hrvatski vojnici poginuli u obrani domovine na Talijanskom bojištu?

Talijansko bojište
Foto: Wikimedia CC
09.02.2017.
u 18:23

Njihova slava ugasla je skupa s Monarhijom, a sjećanje na njih nastojale su iz svijesti naroda izbrisati dvije kasnije države, dvije Jugoslavije

Dok zapadne zemlje dostojanstveno obilježavaju stogodišnjicu Prvoga svjetskog rata i zajedničkim komemoracijama za sve poginule vojnike ukazuju da stare razmirice više nemaju snage za započinjanje novog krvoprolića, takav primjer teško ćemo naći kod istočnih zemalja. Tu iskre starih razmirica još uvijek tinjaju, kod nekih manje, a kod nekih bukte istim žarom ili, čak, plamte i otvorenijim plamenom nego prije stotinu godina.

U tome je razlika između balkanskog i razvijenog zapadnog mentaliteta. Zapravo tu je ponajprije riječ u usmjeravanju pogleda, dok jedni gledaju naprijed, drugi svoj pogled upinju u prošlost. Pitanje historiografije također je podređeno tom smjeru gledanja pa tako jedni cijene nove činjenice, dok drugi štuju stare mitove. No indikativni primjeri poput talijanske i hrvatske historiografije, koje još uvijek nisu smogle hrabrosti započeti rat povijesnim činjenicama, već su se okrenule utvrđivanju svojih stajališta, kao da time nastoje podići bedem da činjenice suprotne strane ne mogu doprijeti do njihovih redova.

Tako ćemo s istočne strane Jadrana rijetko naići na tumačenje da Italija nije ušla u rat 1914. godine jer nije bila spremna, što je uvriježeno tumačenje na zapadnoj obali Jadrana. U prilog toj tvrdnji svakako ide činjenica da ni nakon godina ratnih priprema cijela talijanska vojna sila nije bila u stanju probiti bedem koji je čuvala jedna austrougarska vojska. A to joj nije pošlo za rukom ni tijekom cijeloga rata. Motivi zaraćenih strana bili su slični, dok su Slovenci i Hrvati branili svoje zemlje, u isto vrijeme Italija je „oslobađala talijanske krajeve“ na istočnoj obali. Tijekom rata, a još više u vremenu nakon njega, talijanska iredentistička misao ostala je utkana u većinu talijanskih historiografskih radova koji se bave temom Prvoga svjetskog rata. Tu misao i danas koriste  određeni politički krugovi Italije u cilju ostvarenja političkog uspjeha, no u primjeru Italije riječ je ipak o marginalnim političkim skupinama...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. veljače na svim kioscima!

Komentara 4

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
22:29 11.02.2017.

Mir i spokoj svim palim u prvom svjetskom ratu. Bilo je to doba kad vojno nesposobnima nisu dozvoljavali da stupi u brak.

Avatar CVETKO1
CVETKO1
18:10 12.02.2017.

" Motivi zaraćenih strana bili su slični, dok su Slovenci i Hrvati branili svoje zemlje..." ! Branili ste "svoju zemlju" na Soči , u Galiciji /Poljska/ , u Srbiji /Srem/ , tijekom WW II u Staljingradu ... "Hrvatska diljem zemljinoginog šara" ! Bolji ste i od nas : "Srbija do Tokija" !

Avatar CVETKO1
CVETKO1
18:05 12.02.2017.

"Zavrjeđuju li biti zaboravljeni hrvatski vojnici poginuli u obrani domovine na Talijanskom bojištu" ? Treba pitati Austrijance i Madjare ... mislim da su duboko zahvalni ali u sebi ... teško oni ispoljavaju "osjećanja i pijete" , dodju malo hladni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije