Novi broj vojnopovijesnog dvomjesečnika „20th Century Wars“ na kioscima od 15. travnja

Američka 101. zračno-desantna divizija u borbama za Bastogne tijekom njemačke Ardenske ofenzive

Foto: U.S. Army Signal Corps
20 CW
Foto: Wikimedia Commons
20 CW
Foto: Kraljevski muzej vojske i vojne povijesti, Bruxelles
20 CW
13.04.2015.
u 14:04
Njemačka je počela gubiti padom Istočnog bojišta i napredovanjem Crvene armije, a onda joj se otvorila i Zapadna bojišnica iskrcavanjem zapadnih saveznika u Normandiji. Suludi Hitler nije se predavao. Odlučio je krajem 1944. poduzeti Ardensku ofenzivu, očajnički pokušavajući okrenuti rat u svoju korist.
Pogledaj originalni članak

Početkom svibnja 1945., prije 70 godina, nacistička Njemačka kapitulirala je pred antihitlerovskom koalicijom. Nacistički otpor bio je žilav do samog kraja. Njemačka je počela gubiti padom Istočnog bojišta i napredovanjem Crvene armije, a onda joj se otvorila i Zapadna bojišnica iskrcavanjem zapadnih saveznika u Normandiji. Suludi Hitler nije se predavao. Odlučio je krajem 1944. poduzeti Ardensku ofenzivu, očajnički pokušavajući okrenuti rat u svoju korist. Nije uspio. A u ovom broju možete do u detalje čitati o jednoj od ključnih savezničkih pobjeda u toj Ardenskoj ofenzivi, onoj kod Bastognea, s posebnim naglaskom na ulogu američke 101. zračno-desantne divizije. Siguran sam, nadalje, da nitko nikad nije toliko detaljno čitao o “Flandrijskom kaosu” 1914., kako je to opisano na ovim stranicama. Kao što se malo zna i o južnoamaričkim ratovima, u koje spadaju i bitke za Nanawu tijekom Chaco rata. Zato čitajte novi broj s užitkom!

Fotografija službenog fotografa američke vojske od 26. prosinca 1944. u Bastogneu. Vojnici 101. z/d divizije promatraju kako transportni zrakoplovi C-47 ispuštaju namirnice (U.S. Army Signal Corps)

Foto: U.S. Army Signal Corps

Kralj Albert i njegov vojni savjetnik Emile Galet u rovu u Diksmuidu (Kraljevski muzej vojske i vojne povijesti, Bruxelles)

Foto: Kraljevski muzej vojske i vojne povijesti, Bruxelles

Paragvajska posluga minobacača na uređenom položaju obrane Nanawe (Wikimedia Commons)

Foto: Wikimedia Commons

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.