AKTUALNO

Američke elitne postrojbe eliminirale teroriste Al-Qaide kod Jemena

Foto: Wikimedia CC
Američke elitne postrojbe eliminirale teroriste Al-Qaide kod Jemena
30.01.2017.
u 09:10
Ovaj je napad bio prva protuteroristička operacija koju je odobrio novi američki predsjednik Donald Trump.
Pogledaj originalni članak

Američke specijalne postrojbe Navy Seal Team 6, isti specijalci koji su ubili Osamu Bin Ladena, prebačeni su helikopterima kako bi napali terorističku utvrdu u Jemenu, piše Dailystar.

Ovaj je napad bio prva protuteroristička operacija koju je odobrio novi američki predsjednik Donald Trump. Mediji prenose kako je eliminiran 41 pripadnik Al-Qaide te tri vođe terorističkih grupa. Međutim, američki su službenici potvrdili kako je jedan američki vojnik poginuo te da je ranjeno 16 civila. Američke su elitne postrojbe napale jedno od sjedišta Al-Qaide u ratom uništenoj zemlji koja je u brutalnom građanskom ratu protekle dvije godine. Rano ujutro, bespilotna letjelica bombardirala je dom lidera jednog dijela Al-Qaide Abdulraoofa Al-Dhahaba. Uskoro su im se pridružili i borbeni helikopteri Apache s ostalim helikopterima te izbacili Seal Team 6 koji su se borili protiv militanata Al-Qaide. Elitne su postrojbe otvorile vatru na njih uz pomoć helikoptera Apache.

Militanti su navodno uspjeli srušiti avion V-22 Osprey koji je trebao evakuirati postrojbe te je pilot ranjen. U lokalnim je izvještajima navedeno da nema civilnih žrtava, ali SAD ipak nije potvrdio taj izvještaj. General Joseph Votel, šef Središnjeg zapovjedništva u Pentagonu izjavio je: "Vrlo smo tužni zbog gubitka jednog od naših članova elitne postrojbe. Ovo je duboka žrtva za našu borbu protiv terorista koji prijete nedužnim ljudima diljem svijeta."

Ovim je napadom SAD dobio ključne informacije o budućim terorističkim planovima. Prošle je godine Al-Qaida obećala kako će biti još na tisuće napada sličnih 9/11 diljem svijeta.

Trump je tako naredio prvi zračni napad na Al-Qaidu, nakon prošlotjednog zahtjeva za obračun s teroristima. Ruski predsjednik Vladimir Putin i Trump su telefonski razgovarali te utvrdili kako će zajedno raditi u borbi protiv terorizma te poraziti Islamsku Državu.

>>Isporučen 200. moderni lovac F-35

>>Napad na Pearl Harbor i Petar Tomić 1941. godine

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ST
steiner
22:50 31.01.2017.

Nisu isti specijalci koji su ubili Bin Ladena, novinarčiću čitaj i zapamti da su oni poginululi zahvaljujući bivšem američkom potpredsjedniku.

DU
Deleted user
14:48 30.01.2017.

super, a da su to kojim slucajem Rusi bili, naslov bi bio "Rusi ubili 30 civila".

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
15:41 31.01.2017.

Specijalci američkih postrojbi koji su sudjelovali u akciji hvatanja Osame Bin Ladena u Pakistanu su ubijeni. Pa ti isti specijalci nisu nikako mogli sudjelovati u opisanoj akciji. Piše u tekstu: "Američke specijalne postrojbe Navy Seal Team 6, isti specijalci koji su ubili Osamu Bin Ladena, prebačeni su helikopterima kako bi napali terorističku utvrdu u Jemenu". Za Osamu Bin Ladena, prijatelja obitelji Bush, nikad nije potvrđeno da je ubijen a njegovi posmrtni ostaci nisu nigdje sahranjeni i ne zna se gdje je. Kako je obitelj Bush otvoreno zaštitila obitelj Bin Laden nakon avionskog napada na nebodere u New Yorku 11. rujna 2001, ne bi me čudilo da je Bin Laden negdje živ. Ovaj napad nije izveden "kod Jemena" kako piše u naslovu : "Američke elitne postrojbe eliminirale teroriste Al-Qaide kod Jemena" već na teritoriju države Jemen, kojoj SAD nisu objavile rat. Al-Qaida je financirana iz Saudijske Arabije i SAD bi mogao utjecati da se to financiranje prekine. Međutim u Jemenu i nije baš izvjesno da je na djelu Al-Quaida jer se izgleda radi o lokalnim jemenskim šiitima koji su se pobunili protiv nametnute sunitske vlasti. Komplicirano je.