NA DANAŠNJI DAN

Bitka kod prolaza Glorieta

Foto: Wikimedia Commons
Bitka kod prolaza Glorieta
28.03.2017.
u 14:44
Navedena je akcija bila dio šire kampanje kako bi snage Konfederacije zauzele Novi Meksiko te ostale dijelove Zapada.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 1862. godine, snage Unije zaustavile su invaziju Konfederacije na područje Novog Meksika kod prolaza Glorieta, piše History.

Navedena je akcija bila dio šire kampanje kako bi snage Konfederacije zauzele Novi Meksiko te ostale dijelove Zapada. Konfederacija je trebala iskoristiti rudnike na Zapadu kako bi napunila već praznu blagajnu. Pobunjenici su krenuli iz San Antonija prema jugu Novog Meksika te su zauzeli Mesillu i Tucson. General Henry H. Sibley, s oko 3000 vojnika krenuo je prema federalnoj utvrdi Fort Craig na Rio Grandeu.

Sibleyeve postrojbe sukobile su se sa snagama Unije kod Valverdea blizu Fort Craiga 21. veljače, ali Yankeeji nisu uspjeli zaustaviti invaziju. Sibley je ostavio dio vojske da okupira Albuquerque i Santa Fe dok je ostatak vojske krenuo uz rijeku Pecos. Sljedeći je cilj bio Fort Union, utvrda na drugoj strani planine Sangre de Cristo. Kod mjesta Pigeon Ranch blizu prolaza Gloriete, susreli su se sa snagama Yankeeja - 1300 dragovoljaca iz Colorada pod vodstvom pukovnika Johna Slougha. Bitka je započela početkom jutra te su federalne snage odbačene prije nego što su se uspjele utvrditi kod Pigeon's Rancha. Napad Konfederacije tijekom kasnog popodneva odbacio je postrojbe Unije ali je zbog noći napad zaustavljen. Snage Unije su uspjele poraziti neprijatelja kada je bojnik John Chivington poveo napad na vlak koji je transportirao zalihe. Zapaljeno je 90 vagona te je izgorilo oko 800 životinja.

Uz uništene zalihe, vojska Konfederacije se morala povući prema Santa Feu. Izgubili su 36 ljudi, ranjeno je 70 te zarobljeno 25 vojnika. Unija je izgubila 38 ljudi, ranjeno je 64, a zarobljeno 20 vojnika. Nakon tjedana dana u Santa Feu, Pobunjenici su se povukli uz rijeku Rio Grande. Do lipnja, Yankeeji su kontrolirali Novi Meksiko, a snage Konfederacije se nisu vratile na navedeno područje sve do kraja rata.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.