KANADA

Bitka za Quebec 1759. godine

Foto: Benjamin West, Nacionalna galerija Kanade
Bitka za Quebec 1759. godine
10.12.2014.
u 21:26
Rasplinuo se san o francuskom carstvu u Americi
Pogledaj originalni članak

Bitka kod Quebeca koja se odigrala 13. rujna 1759. bila je presudna za povijest Kanade koja se nakon stoljeća francuske dominacije našla pod britanskom vlašću. Već 1700. Francuska je držala velik dio Sjeverne Amerike od Kanade do Lousiane, što je izazvalo niz sukoba s Velikom Britanijom i njezinim američkim kolonijama. Konačna odluka pala je u Sedmogodišnjem ratu, za Francusku važnijem u Europi, a manje u Americi gdje se ovaj rat još nazivao Francusko-indijanski rat. “Ako gori kuća, zašto gasiti staju”, odgovorili su u Parizu izaslaniku generala Louis-Joseph de Montcalma, koji je za Kanadu tražio hitnu vojnu pomoć. To je vrsnog ratnika dovelo u bezizlazan položaj pred nadmoćnijom britanskom flotom koja je uplovila u rijeku sv. Lorenca. Poslije tromjesečne opsade nadmoćniji su se Britanci pod vodstvom generala Jamesa Wolfa uspeli uz strme litice na visoravan Abraham i u manje od sat vremena u dramatičnom okršaju porazili Francuze i osvojili kanadsku utvrdu Quebec.

U napadu je smrtno ranjen general Wolf i tako je postao britanski nacionalni junak. Dan kasnije ranama je podlegao i Montcalm, jednako slavljen u Francuskoj. Poslije pada Quebeca, a zatim i Montreala, rasplinuo se san o francuskom carstvu u Americi, jer se 1763. Pariz morao odreći svih američkih posjeda osim Louisiane, koju je nakratko predao Španjolskoj, da bi je potom Napoleon prodao Sjedinjenim Državama. No odanost potomaka Francuza iz Quebeca Francuskoj do danas je ostala živom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Dr Evil
Dr Evil
11:36 11.12.2014.

Nije baš točno... Francuska i dan danas ima nekoliko otoka nekoliko kilometara od Kanade.........Sveti Petar i Mikelon (francuski: Saint-Pierre-et-Miquelon) je prekomorski teritorij Francuske koji se sastoji od nekoliko manjih otoka, a nalazi se 25 km južno od istočne pokrajine i otoka Terre-Neuve (engleski: Newfoundland) ,na istočnoj obali Kanade.