NA DANAŠNJI DAN

Britanci pokreću ofenzivu protiv Talijana u Sjevernoj Africi

Foto: Wikimedia
Britanci pokreću ofenzivu protiv Talijana u Sjevernoj Africi
09.12.2015.
u 15:14
Dana 9. prosinca, general-bojnik Richard Nugent O'Connor započeo je ofenzivu iz mjesta Mersa Matruh u Egiptu. 30 000 Britanaca napalo je 80 000 Talijana, ali su Britanci imali 275 tenkova nasuprot talijanskih 120.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 1940. godine, dvije su britanske divizije napale sedam talijanskih divizija u Egiptu. Uspjeli su poraziti Talijane te se raspao cijeli talijanski zapovjedni sustav u Egiptu, piše History.

Velik broj vojnika u navedenim divizijama činili su Indijci. Italija je objavila rat Velikoj Britaniji u lipnju. U to je vrijeme talijanski general Rodolfo Graziani imao gotovo deset puta više vojnika u Libiji nego britanski general Archibald Wavell u Egiptu, koji je trebao braniti prilaze Sueskom Kanalu. Velika pustinja prostirala se između dva neprijatelja koji su mjesecima bili "bez sukoba". U međuvremenu su talijanske snage krenule prema Egiptu, ali su i Britanci pojačali svoje položaje te doveli još vojnika. Britanski špijuni su dešifrirali talijanske poruke te su tako Britanci mogli očekivati talijanske napade. Znali su točan broj vojnika te slabe točke u njihovoj obrani.

Britansko je zapovjedništvo odlučilo prvo napasti. Dana 7. prosinca, oklopne su postrojbe krenule provjeriti gdje se može proći u minskom polju koje su postavili Talijani. Dana 9. prosinca, general-bojnik Richard Nugent O'Connor započeo je ofenzivu iz mjesta Mersa Matruh u Egiptu. 30 000 Britanaca napalo je 80 000 Talijana, ali su Britanci imali 275 tenkova nasuprot talijanskih 120. Nakon što je O'Connor probio talijansku obranu u lancu različitih fortifikacija koje su Talijani izgradili, britanska je 7. oklopna divizija ubrzano napredovala prema zapadnoj obali kako bi razbila sve talijanske nade o povlačenju. U sljedeća tri dana, zarobljeno je preko 40 000 Talijana. To je bio početak kraja talijanske okupacije u Sjevernoj Africi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.