NA DANAŠNJI DAN

Filipini šalju vojsku u Južni Vijetnam

Foto: Wikimedia CC
Filipini šalju vojsku u Južni Vijetnam
28.11.2016.
u 13:37
Johnson se nadao da će i ostale zemlje poslati vojnu pomoć i postrojbe kako bi se pomoglo Amerikancima u Južnom Vijetnamu.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 1965. godine, novoizabrani predsjednik Filipina Ferinand Marcos izjavljuje kako će poslati vojsku u Južni Vijetnam nakon što je američki predsjednik Lyndon Johnson zatražio jaču potporu u Vijetnamu, piše History.

Johnson se nadao da će i ostale zemlje poslati vojnu pomoć i postrojbe kako bi se pomoglo Amerikancima u Južnom Vijetnamu. Razina potpore nije bila glavni problem; Johnson je htio doći do međunarodne solidarnosti i konsenzusa za američku politiku u Jugoistočnoj Aziji. Filipini su poslali 1 500 članova civilne zaštite 1966. godine, a SAD je platio troškove te je poslao vojnu i ekonomsku pomoć Marcosu jer je poslao svoje postrojbe. Nekoliko drugih zemlja također je sudjelovalo te pomoglo SAD-u - Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i Tajlan odgovorili su na Johnsonove zahtjeve te poslali vojsku u Južni Vijetnam. Te su postrojbe postale poznate pod nazivom "Vojne snage slobodnog svijeta" te su se borile rame uz rame sa svojim američkim i južnovijetnamskim suborcima.

>>Izbila vatra na američkom nosaču zrakoplova

>>Ne gradi samo Kina otoke u Južnokineskome moru!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.