Povijest Hrvata

Gotovo tri stoljeća povijesti Alke

Foto: Vojna povijest
Gotovo tri stoljeća povijesti Alke
01.08.2012.
u 15:18
Prema navodima Šime Jurića, svestranog istraživača građe o Sinjskoj alci, viteško se natjecanje prvi put odigralo 1718. godine, nakon oslobađanja Imotskog od osmanlijske vlasti
Pogledaj originalni članak

Na početku trećeg milenija od Kristovog rođenja bilježimo i skoro tri stoljeća duge povijesti Sinjske alke. Zaljubljeniku u viteštvo, medievalno, čitatelju olako napisanih turističkih vodiča ili popularnih knjiga u kojima i Sinjska alka nalazi svoje mjesto, ostane u pamćenju pogrešno navedena postavka kako je "Alka jedini preživjeli viteški turnir u Europi". Ovom navodu slijedi i dodatno pojašnjenje kako alka "nije izvorno sinjska, već se kao giostra igrala i u drugim gradovima tzv. mletačke Dalmacije".
Kod čitatelja ostaje dojam kako su se neke mračne sile tijekom gotovo tri stoljeća udružile zatrti dio tradicijske kulture jednoga kraja i nacionalni ponos jednoga naroda, ali u tome nisu uspjele. Nisu ni pokušali objasniti gdje je uzrok tomu što se alka, pored inih mjesta, gradova i država uspijela ukorijeniti upravo u Sinju. Dubokog sam uvjerenja kako jer riječ o svojevrsnoj genetici ljudi i prostora Sinja i Cetinske krajine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.