RAT

Hrvat potopio britanski brod 1982. godine

Foto: Wikimedia CC
Hrvat potopio britanski brod 1982. godine
07.06.2017.
u 19:58
Zračni napad koji je na dan argentinske neovisnosti, 25. svibnja 1982., izveo kapetan korvete Roberto Čurilović, zadao je najveći gubitak britanskim invazijskim snagama.
Pogledaj originalni članak

Hrvati su oduvijek slovili kao vrsni ratnici, a njihov ratnički genij dolazio je do izražaja na gotovo svim stranama svijeta. Manje je poznato da su se potomci hrvatskih iseljenika iskazali i u kratkotrajnom ratu Argentine i Velike Britanije za Malvinsko, odnosno Falklandsko otočje. Dok je tragična pogibija poručnika Danijela Antonija Jukića u pokušaju polijetanja pri napadu britanskih zrakoplova Harrier zasigurno bila jedna od najtragičnijih epizoda rata, drugom, pak pilotu, također podrijetlom Hrvatu, sudbina je namijenila potpuno drugačiju ulogu.

Zračni napad koji je na dan argentinske neovisnosti, 25. svibnja 1982., izveo kapetan korvete Roberto Čurilović, zadao je najveći gubitak britanskim invazijskim snagama. Tom prigodom potopio je Atlantic Conveyor najveći britanski u ratu potopljeni brod od kraja Drugoga svjetskog rata. Roberto Čurilović rođen u Buenos Ariesu 1947. bio je potomak obitelji koja je iz sela Pećurkovo Brdo u blizini Duge Rese 1926. emigrirala u Argentinu. Roberto je postao vojni  mornarički pilot i kao jedan od najboljih pred sam početak Falklandskog rata određen je za obuku na novim francuskim zrakoplovima Super Etendard.

Prošavši uspješno obuku Čulinović s nadimkom Torro u paru s Juliom Barrazom izveo je najduži argentinski borbeni let u cijelom ratu. Iako su ciljali britanske nosače, njihove su samonavođene rakete Exocet pogodile mnogo veći opskrbni brod. U potapanju broda uništeno je i deset helikoptera te mnogo vojne opreme, a živote je izgubilo 12 mornara i kapetan broda. Zanimljivo je spomenuti još jednoga argentinskog pilota hrvatskih korijena, Sergia Sepetića, koji je kao član posade izvidničkog zrakoplova uspješno navodio napad Argentinaca u kojem je potopljen britanski razarač Sheffield 20-ak dana ranije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
10:50 14.06.2017.

Šteta što nisu nastavili tom strategijom, opskrbni brodovi su po meni glavna udarna snaga invazione flote. Da su borbenu energiju usmjerili na njih. Britanska flota bi se jako brzo našla u škripcu

DU
Deleted user
19:10 14.06.2017.

Da je Argentina imala više onih letećih tankera za opskrbu gorivom aviona u zraku onda bi Britanci imali još veće gubitaka na moru. Čak bi se špekuliralo da su im Argentinci potopili još koji brod Britanci bi izgubili rat.