NA DANAŠNJI DAN

Nijemci posljednji put pokušali probiti obrambene linije kod Ypresa

Foto: FirstWorldWar.com
Nijemci posljednji put pokušali probiti obrambene linije kod Ypresa
17.11.2017.
u 14:19
Nakon što su relativno brzo prošli kroz Belgiju i istočnu Francusku tijekom prvih tjedana Prvoga svjetskog rata, Nijemci su poraženi od strane saveznika krajem rujna 1914. godine u bitki na Marni.
Pogledaj originalni članak

Dana 17. studenoga 1914. godine, njemački 15. korpus napao je po posljednji put savezničke položaje kod Ypresa u Belgiji, piše History.

Nakon što su relativno brzo prošli kroz Belgiju i istočnu Francusku tijekom prvih tjedana Prvoga svjetskog rata, Nijemci su poraženi od strane saveznika krajem rujna 1914. godine u bitki na Marni. Zakleti neprijatelji su nakon navedene bitke započeli tzv. "utrku do mora" kretavši se veoma brzo prema sjeveru kako bi učvrstili položaje sve do Engleskog kanala i Sjevernog mora. Dana 19. listopada Nijemci su pokrenuli ofenzivu kako bi zauzeli Ypres, grad-utvrdu koji je blokirao luke Engleskog kanala u Flandriji. Saveznici su se čvrsto držali jer su znali da bi poraz bio itekako težak.

Posljednjih dana u listopadu, njemačka konjica započela je koncentrirani napad. Tako je započela Prva bitka za Ypres. Tijekom sljedeća tri tjedna, broj žrtava je rastao velikom brzinom, a temperatura je postajala sve niža. Nakon što je 15. korpus započeo napad 17. studenoga, pet dana kasnije usred velikih olujnog vremena borba je utihnula te je završila Prva bitka za Ypres. Poginulo je 5000 vojnika na britanskoj i 5000 vojnika na njemačkoj strani.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.