Ratna luka Pula 4

Obalna utvrda Maria Louise, najveća pulska kružna utvrda

Foto: Vojna povijest
Obalna utvrda Maria Louise, najveća pulska kružna utvrda
07.11.2012.
u 21:25
Promjerom od 110 metara to je najveća pulska kružna utvrda. Sagrađena je 1823. kao utvrđeni toranj, naoružan sa 46 topova
Pogledaj originalni članak

Obalna utvrda Maria Louise nalazi se na poluotoku Muzil iznad rta Compare (Kumpar). Zahvaljujući svom položaju na 48 metara nadmorske visine utvrda dominira nad lukobranom i južnim dijelom ulaza u Pulski zaljev. Promjerom od 110 m ona predstavlja najveću pulsku kružnu utvrdu. Sagrađena je 1823. godine kao utvrđeni toranj, naoružan s 46 topova, prvotnog naziva „Forte Louis“. Riječ je o utvrdi potkovastog oblika s kamenim potpornim zidovima i grudobranima te stražarnicom i barutanom. Godine 1838. preuređena je izgradnjom Blockhausa, četvrtastog reduta s puškarnicama i zemljanim nasipom. Obzirom na razvoj vojne tehnologije, utvrda je osuvremenjena u razdoblju od 1850. godine kada je pojačana izgradnjom jedne otvorene bitnice. Od 1857. proširuje se toranj te se Marie Louise pretvara u veliku topničku utvrdu s tornjem u sredini.
Današnji izgled utvrda dobiva godine 1859. kada je dograđen otvoreni zid s tlorisom u obliku potkove i jako izraženim pokrivenim ždrijelom. Tada je pretvorena u utvrdu tipa „pulski toranj“ s internim dvorištem i dva kaponira, odnosno fortifikacijske strukture iz koje se mogao braniti prolaz na dnu jarka. Zahvaljujući svom položaju branila je južni dio ulaza u luku, a prvotno je bila naoružana topovima s prednjim punjenjem u kazamatama i na otvorenom zidu. Građena je kamenom lokalnih kamenoloma, opasana je obrambenim rovom djelomično izdubljenim u živoj stijeni. Građevina ima podrum s vodospremom, prizemni dio, kat te terasu s nasipima za smještaj topova i grudobranima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.