SAD

Obljetnica porinuća Nautilusa, prve nuklearne podmornice

Foto: Wikimedia Commons
Obljetnica porinuća Nautilusa, prve nuklearne podmornice
01.10.2014.
u 18:43
Pogledaj originalni članak

Senator, guverner i kongresnik pridružili su se posadi i radnicima na brodogradilištu, podmorničarima i njihovim obiteljima na obilježavanju 60. obljetnice porinuća Nautilusa, prve podmornice na nuklearni pogon, prenosi portal theday.com

Dana 30. rujna 1954. godine američka mornarica prihvatila je razvoj Nautilusa, podmornice koju je dizajnirala i izgradila firma Electric Boat. Tadašnji predsjednik Harry S. Truman blagoslovio je početak izgradnje na brodogradilištu Groton dvije godine prije. Osam mjeseci prije porinuća, prva dama Mamie Eisenhower krstila je brod.

„Kada je Nautilus krenuo na svoja putovanja, 17. siječnja 1955., bio je to velik događaj za sve ljude na svijetu“, izjavio je admiral John Richardson, prvi čovjek mornaričkog razvoja nuklearnog pogona.

Richardson je podsjetio sve uzvanike da je prvi časnik Eugene Wilkinskon izrekao nekoliko riječi kada je Nautilus krenuo: „Krećemo, na nuklearni pogon“.

U prvom redu publike sjedila je Eleonore Rickover, udovica admirala Hymana G. Rickovera, koji je bio smatran ocem nuklearne mornarice – čovjek koji je imao viziju da podmornica više nikad neće morati isplivati na površinu.

„Oduševljena sam!“ izjavila je gospođa Rickover nakon slavlja.

Pitali su je što misli kako bi njezin suprug reagirao da je nazočio slavlju. Odgovorila je: „U ovom trenutku života, rekao bi samo hvala vam. Hvala na svemu što ste napravili“.

Ostali visoki uzvanici koji su imali govor na pozornici na Nautilusu bili su američki senator Richard Blumenthal, guverner Dannel P. Malloy, predstavnik Joe Courtney, Will Lennon – dopredsjednik odjela za strojarstvo i dizajn tvrtke Electric Boat te američki satnici u mirovini Ray Engle i David Boyd, članovi prve posade Nautilusa.

Iz perspektive brodograditelja, Lennon, jedan od direktora tvrtke Electric Boat, izjavio je da je porinuće Nautilusa bila kulminacija procesa koji su pokrenuti godinama prije.

Nautilus je prešao više od osamsto tisuća kilometara tijekom svoje 25-godišnje aktivne službe. Od njegova porinuća izgrađeno je više od 200 brodova i podmornica na nuklearni pogon.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
08:39 02.10.2014.

Milanović nije bio ?