UVODNIK NOVOG BROJA

Prvi put o austrougarskim utvrdama u Hercegovini

Foto: Manuel Martinović, Udruga za zaštitu fortifikacija „Werk“ iz Mostara
Prvi put o austrougarskim utvrdama u Hercegovini
04.08.2017.
u 08:15
O svemu ovome možete prvi put na jednom mjestu opširno čitati i doznati iz predobrog materijala koji nam je pripremio naš suradnik Manuel Martinović iz Udruge za zaštitu fortifikacija „Werk“ iz Mostara.
Pogledaj originalni članak

Znate li da je Hercegovina bogata ostacima austrougarskih fortifikacija? Znate li koju su one ulogu odigrale u Prvome svjetskom ratu? Jeste li koje od njih obišli, ili možda barem usput vidjeli, ako ste kraj njih prolazili?

O svemu ovome možete prvi put na jednom mjestu opširno čitati i doznati iz predobrog materijala koji nam je pripremio naš suradnik Manuel Martinović iz Udruge za zaštitu fortifikacija „Werk“ iz Mostara. Kako on piše u zaključku, „austrougarska inženjerijska direkcija posvetila je veliku pažnju obrani i fortificiranju svojih istočnih granica“ te završava: „Najugroženiji dio istočne granice nalazio se u Hercegovini te je 90 posto utvrda bilo i izgrađeno na njezinu području. Prva utvrđena crta nalazila se na području Trebinja i Bileće, a kao druga crta unutar Hercegovine izgrađena je obrambena crta Kalinovik, Ulog-Obrnja, Nevesinje i Stolac.

Pojasna utvrda Mostar, kao upravno i vojno središte Hercegovine, s rijekom Neretvom činila je mostobran i garnizon za popunu i potporu obrane  prve i druge crte obrane. Utvrde u Hercegovini u potpunosti su ispunile svoju ulogu tijekom Prvoga svjetskog rata te taj dio bojišnice nikada nije bio ugrožen.“ Uz tekst imate i niz odlično snimljenih fotografija. Materijal, kako kažu, za prste polizati. Ali takvi su materijali i inače u magazinu. Tako nam je naš već dugogodišnji autor tema iz Domovinskog rata Tomislav Šulj u ovom broju pripremio još jednu ekskluzivnu temu.

Naime, kako Šulj piše, navršava se 20 godina otkako su na dan obljetnice oslobodilačke operacije „Oluja“, 5. kolovoza 1997., polaznicima netom završenog tečaja TOVKO 97 svečano uručene diplome. TOVKO je kratica naziva: „Tečaj za odabir vođa Commando postrojbe“, a proveden je prvi puta 1994., potom 1996. i posljednji puta 1997. godine. Tečaju su većinski pristupali najbolji kandidati iz elitne postrojbe 1. hrvatskoga gardijskog zdruga, odnosno iz nekadašnje bojne „Zrinski“ koja je 18. svibnja 1991. utemeljena kao postrojba za specijalne namjene. O tom tečaju čitajte u dva nastavka. I još niz drugih poslastica…

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.