AKTUALNO

Rusija upozorava Tursku: "Bombardirat ćemo vašu vojsku ako uđete u Siriju!"

Foto: Wikimedia
Rusija upozorava Tursku: "Bombardirat ćemo vašu vojsku ako uđete u Siriju!"
18.02.2016.
u 11:30
Turska vojska bombardira topništvom zračnu bazu Menagh, bivšu sirijsku bazu ratnog zrakoplovstva koju je držala džihadistička grupa Ahrar Ash-Sham.
Pogledaj originalni članak

WASHINGTON - tursko bombardiranje sirijske zračne baze koju su nedavno zauzeli sirijski Kurdi od islamskih džihadista moglo bi direktno potaknuti sukob s Rusijom ako Ankara odluči poslati svoju vojsku, piše Joseph Farah.

Turska vojska bombardira topništvom zračnu bazu Menagh, bivšu sirijsku bazu ratnog zrakoplovstva koju je držala džihadistička grupa Ahrar Ash-Sham. Rusi ih smatraju teroristima, a prema glasnogovornici ruskog ministarstva vanjskih poslova Mariji Zakharovoj, grupa Ahrar Ash-Sham dobiva veliku financijsku i vojnu pomoć od Turske. Visoki ruski službenik izjavio je za G2 Bulletin da Ahrar Ash-Sham, uz ostale islamističke grupe u Siriji, mora biti uništen.

Zračna baza Menagh strateška je lokacija blizu najvećeg sirijskog grada, Aleppa, kojeg će uskoro ponovno zauzeti sirijska vojska uz pomoć sirijskih Kurda, iranske grupe Hezbollah te ruske zračne nadmoći. Zasad turska vojska bombardira iz područja svoje zemlje ali prijeti da će poslati vojsku u okupacijsku zonu Kurda u Siriji. Ako se nastavi takav razvoj događaja, Turci će doći u ciljnike ruskih aviona koji štite Kurde u regiji.

Od prošlog studenoga kada je Turska odlučila srušiti ruski avion Su-24 koji je ušao u turski zračni prostor, napetosti između Rusije i Turske sve su jače. Rusija je ipak oprezno izbjegla bilo kakvu vojnu akciju jer je Turska članica NATO saveza. Članak br. 5 povelje NATO saveza kaže da je napad na jednu članicu, napad na cjelokupni savez.

Međutim, ruski je službenik izjavio za G2 Bulletin da ako turske postrojbe uđu u Siriju te napadnu sirijske vojne postrojbe ili ostale borce, bit će meta ruskih zračnih napada. Takav napad ne bi "dirao" članak 5. povelje NATO saveza jer sukob ne bi bio na turskoj zemlji.

>>Iransko ratno zrakoplovstvo spremno zaštititi sirijski zračni prostor!

>>Iran će možda proizvoditi ruski tenk T-90S

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar 123456
123456
13:34 18.02.2016.

Rusi bi trebali Sirijcima dati topničko oružje kojim b i Sirijci trebali uzvratiti po turcima u turskoj - po lokacijama od kuda banda turska puca po Sirijskom teritoriju. To bi bilo jedino pravedno!!

DU
Deleted user
16:43 19.02.2016.

netreba ih upozoravat nego udarit to je prilika ako udju u siriju ,jer kada su srusili avion nista nisu pitali udri po turcima pokvareni su i dvolicni lazovi

Avatar Maldex
Maldex
13:49 18.02.2016.

Russi bi trebali dobro opremit i naoružat Kurde, da mogu vratiti Turcima koji otvoreno traže i provociraju Russe kako bi se Risija sukoba sa NATO-om. To bi bilo vrlo loše za svih osim za Turke i njihove planove u Siriji. Zato bi Russi svakako trebali Kurde opremiti topništvom i raketnim bacačima da mogu ozbiljno uzvratiti Turcima.