Povijest svijeta

Što je bila artiljerija u antičko vrijeme

Foto: Vojna povijest
Što je bila artiljerija u antičko vrijeme
10.01.2013.
u 23:10
Antički su izumitelji vrlo brzo shvatili da se povećanjem raspona luka povećava i raspoloživa snaga. Jednostavan princip - veći luk, veća ubojitost
Pogledaj originalni članak

Porijeklo i prva upotreba bacačke artiljerije ostat će, nažalost, zauvijek sakriveni velom prošlosti. Vjerojatno su se neke vrste ovakvih sprava javljale sporadično u različitim krajevima svijeta: pronađeni ostaci daju za naslutiti da su bile razvijane još u ranoj Mezopotamiji, ali najraniji i najpotpuniji ipak ostaju tekstovi koji govore o korištenju bacačkih sprava na području Sredozemlja.
Ti rani tekstovi govore kako su ova oružja usavršavana, i zapravo dosegla visoku razinu sofisticiranosti, još u helenističkom razdoblju. Nakon toga dodatno su razvijana u doba starog Rima, a onda su se zadržala još duboko u 15. stoljeću, čak i stoljećima nakon što se barut pojavio na srednjovjekovnim ratištima. Snažni katapulti odigrali su osobito važnu ulogu kod opsada utvrda i gradova, a nešto manju (prvenstveno zbog svoje glomaznosti) u ratovanju na otvorenome.
Zbog nepostojanosti drvene građe od koje su napravljeni, nijedan primjerak tih starih oružja nije u potpunosti sačuvan do današnjih dana. Tu i tamo, kao rezultat arheoloških iskapanja, izroni na svjetlo dana tek kakav zahrđali metalni dio. Mnogo su, stoga, vrjedniji pisani izvori i slike na kojima su detaljno opisane baliste, katapulti ili trebucheti; pa iako ti stari tekstovi ponekad unose i pomutnju netočnim opisima ili zabludama pisaca ili nekonzistentnim navođenjem naziva, svejedno nude barem minimum informacija da rasvijetle zaboravljenu prošlost prve artiljerije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.