Drugi svjetski rat, Balkan, Zločini

Što se zbilo u banskom grabovcu 1941.?

Foto: Vojna povijest
Što se zbilo u banskom grabovcu 1941.?
05.08.2011.
u 00:00
Napad na „ustaško uporište“ kao „početak ustanka naroda Banije“ teroristički je čin, ubijeni su civili. Ustaška odmazda bila je brutalna
Pogledaj originalni članak

Prema dostupnim podacima, od 2006. ponovno se počelo u srpnju u Banskom Grabovcu obilježavati dan ustanka naroda Banije, ne kao u socijalističkoj Jugoslaviji u organizaciji Socijalističkog saveza radnog naroda SR Hrvatske i sličnih paradržavnih ustanova, već Udruge antifašističkih boraca i antifašista. Od 2010. u pripreme skupa uključeno je i Srpsko narodno vijeće. Svakogodišnji skupovi nisu ni približno brojni kao u vrijeme bivše države.

Pomno se pazi da se ne spomene vodeća uloga Komunističke partije na čelu s drugom Titom, ali ostali sadržaji su ipak nepromijenjeni. Skup uveličavaju državni i lokalni političari, retorika je slična – ponovno se raspiruje bratstvo i jedinstvo. Vremešni priučeni čuvari tekovina revolucije i njihovi mlađi sljedbenici ponavljaju davno utvrđene istine koje se ne propituju: ustanak je počeo uspješnim napadom ustanika pod vodstvom narodnog heroja Vasilija Gačeše na ustaško uporište Banski Grabovac (naglasak na ustaško uporište), nakon čega su ustaše iz osvete pobile i poklale (naglasak na poklale) s vremenom sve veći broj Srba, trenutačna je brojka – 1285. Sve veća nazočnost antifašista i njihovih istina, osobito u medijima, poticaj su da se počnu utvrđivati činjenice.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.