AKTUALNO

Švedska Hrvatskoj ponudila Gripene

Foto: Wikimedia
Švedska Hrvatskoj ponudila Gripene
26.10.2015.
u 19:05
Predali smo odgovor na traženi zahtjev jer smatramo Hrvatsku kao vrijednog budućeg partnera u regiji u kojoj dio zemalja već koristi Gripene, istaknuo je Joakim Wallin, direktor u FXM-u.
Pogledaj originalni članak

U petak 23. listopada 2015. FXM, agencija švedske vlade za izvoz obrambenih i sigurnosnih tehnologija, odgovorila je na zahtjev za informacijama (RFI) za kupnju novih vojnih aviona, koji je Ministarstvo obrane RH poslalo u lipnju ove godine, piše Defender.hr

Švedska s Hrvatskom ima pozitivan dijalog od 2007. godine, a u ovom odgovoru Švedska Hrvatskoj nudi 8 do 12 novih borbenih zrakoplova Gripen. Predali smo odgovor na traženi zahtjev jer smatramo Hrvatsku kao vrijednog budućeg partnera u regiji u kojoj dio zemalja već koristi Gripene, istaknuo je Joakim Wallin, direktor u FXM-u.

Gripen, kojeg proizvodi tvrtka SAAB, operativan je u Češkoj, Mađarskoj, Švedskoj, Južnoj Africi i Tajlandu. Nedavno je i Brazil naručio 36 Gripena, a pregovori sa Slovačkom su u tijeku.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar future Gohan
future Gohan
10:14 27.10.2015.

Za pozdraviti. Daj Bože da i ova modernizacija, uz ostvarene i najavljene uspije. MORH je više od desetljeća zapostavljen, a po meni vrh ponižavanja prema našim vojnicima je bilo kad je SAnader (HDZ) i Mesič poslali naše vojnike u Afganistan u đipovima, a ameri su se krstili od čuda i straha, da nas ne pobiju ko glinene golubove te đipove sakrili u hangare a našima donirali hummere... Jednom nas je vampirska soldateska s istoka iznenadila, povijest se ponavlja i tako što nam ne treba. MORH mora, MORA biti mala, moderna vojska koja če biti naš čimbenik sigurnosti. Gledajmo regiju i vidim da ovdje nije stabilni mir, neovisno o EU i NATOu. Bio bi bolji svijet bez potrebe za vosjkom, ali nije tako, tako ne funkcionira, previše puta smo bili i jesmo svjedoci da susjedne države samo čekaju slabost, pa da krenu... Mi smo okrućeni s puno mržnje, a ja želim imati sigurnost da ta mržnja ponovo ne prođe granice, da opet neki ne ulaze u naše razrušene gradove i pjevaju "šalji Slobo salate, bit če mesa, kl*t čemo hrvate....". Zato Kotromanoviću palac gore na poslu do sad, i dovoljno je vidjeti paniku na istoku, ima mnogo nallova kao "zbog američkog naoružavanja Hrvatske premijer Vučić tražiti vojnu pomoć kod Putina" "Hrvatska sve više surađuje s SAD-om, a Vučić kaže kako sve prati"... Za mir nas, naše djece i unuka, samo nastavite s modernizacijom i jačanjem MORHa u cilju obrane.

Avatar Highkm
Highkm
21:31 26.10.2015.

Nama treba puno brzih dronova.

JA
jari3
15:21 27.10.2015.

Bolji su ruski suhoji