VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Utemeljen orden Legije časti 1802. godine

Foto: Wikimedia CC
Utemeljen orden Legije časti 1802. godine
02.06.2017.
u 07:36
Nakon što je postao car, Napoleon je osobno predsjedao prvoj dodjeli ordena Legije časti koja je održana 1804. u Domu invalida u Parizu.
Pogledaj originalni članak

Najviše francusko odlikovanje Red Legije časti utemeljio je Napoleon Bonaparte, tada prvi konzul, 19. svibnja 1802. kao opći vojni i civilni red za hrabrost. Orden se dodjeljivao svima bez obzirana porijeklo ili vjeroispovijest obvezavši dobitnika da održava slobodu i jednakost. Usprkos težnjama da to bude samo vojnički orden, Napoleonova je ideja ipak prevladala.

Nakon što je postao car, Napoleon je osobno predsjedao prvoj dodjeli ordena Legije časti koja je održana 1804. u Domu invalida u Parizu. U doba konzulata i Carstva sam je Napoleon bio veliki meštar reda. U vrijeme njegove vladavine dodijeljeno je oko 48.000 odlikovanja, a dobilo ga je i 50 civilnih dužnosnika i pripadnika hrvatskih postrojbi koje su se borile u Napoleonovoj vojsci. Institucija Reda Legije časti uz manje dekorativne promjene nadživjela je pad svog osnivača ipak ostavši vjerna izvornom Napoleonovu idealu jednakosti. Muškarci i žene, francuski državljani i stranci, civilno i vojno osoblje, bez obzira na čin, položaj, porijeklo ili vjeroispovijest mogu i danas dobiti ovo najviše francusko odlikovanje i biti primljeni u Red Legije časti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NE
Nepokolebljiv
02:34 04.06.2017.

Medalja na slici nema veze s francuskim odlicjem Legije Casti! Na slici je americko odlicje stranim drzavljanima ali ne civilima za zasluge prema Sjedinjenim Drzavama. Ima cetri stupnja i dva visa su namjenjena visokim drzavnicima a dva niza aktivnim vojnim duznosnicima za neborbene zasluge.