ČITAJTE U NOVOME BROJU VOJNE POVIJESTI

Završio Američko-britanski rat 1814.

Foto: Iz VP magazina
Završio Američko-britanski rat 1814.
05.12.2014.
u 14:40
Na jugu SAD-a i obali Meksičkog zaljeva vojska SAD-a pobijedila je britanske indijanske saveznike i odbila invaziju na New Orleans. Kako su obje strane bile umorne od rata, a Britancima se žurilo da se vrate u Europu i Napoleonu, obje strane počele su s pregovorima o miru u belgijskom Ghentu
Pogledaj originalni članak

U sjeni Napoleonskih ratova u Europi tijekom dvije godine odvijao se Angloamerički rat koji je okončan na Badnjak 24. prosinca 1814. potpisivanjem mira u Ghentu. Do rata je došlo zbog britanskih trgovačkih restrikcija američkim brodovima, britanskog rata s Francuskom i potpore indijanskim plemenima protiv američke ekspanzije te zbog neslužbene želje Sjedinjenih Američkih Država da anektira Kanadu. Rat je objavio SAD 1812., a zbog zauzetosti ratovima u Europi, Britanci su isprva primjenjivali obrambenu strategiju tijekom američkih napada na Kanadu. Rat se odigravao na tri bojišta: na moru, duž američko-kanadske granice i na jugu oko Meksičkog zaljeva. Na moru su ratni brodovi i gusari obje strane napadali trgovačke brodove neprijatelja, dok je kraljevska mornarica izvodila uspješnu blokadu atlantske obale SAD-a.

Na američko-kanadskoj granici, od Velikih jezera te duž rijeke sv. Lovrijenca, su se vodile kopnene i pomorske bitke. Do 1813. američka vojska osvojila je jezero Erie, dijelove zapadnog Ontarija i uništila Tecumsehovu indijansku konfederaciju, koju je podržavalo britansko Carstvo. Na sjeverozapadu, general Andrew Jackson uništio je vojsku Creek Red Sticks Indijanaca u bitci kod Horseshoe Benda 1814. godine. Porazom Napoleona u Europi 1814. Britanci su prebacili mnoge postrojbe u Ameriku i počeli s agresivnijom strategijom. Poslije pobjede kod Bladensburga osvojili su i spalili Washington, ali su Amerikanci odbili invazije na New York i Baltimore. Na jugu SAD-a i obali Meksičkog zaljeva vojska SAD-a pobijedila je britanske indijanske saveznike i odbila invaziju na New Orleans. Kako su obje strane bile umorne od rata, a Britancima se žurilo da se vrate u Europu i Napoleonu, obje strane počele su sa pregovorima o miru u belgijskom Ghentu. Pregovori su se otegli jer su obje strane očekivale neku odlučnu pobjedu, koja se nije nikako događala, pa su na kraju potpisale mir. S obzirom na to da je vijest o miru dugo putovala ratni sukobi okončani su tek u veljači 1815. godine.

Novi, 45. broj magazina Vojna povijest na svim je kioscima za samo 19,99 kuna od petka, 5. prosinca.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.