Povratak na članak

Nakon „Prinz Eugena“, evo nam i „Handžara“

O navedenom je prvi puta razgovarao s Hitlerom 6. prosinca 1942., prilikom izvješćivanja o brojnosti Waffen-SS-a, istovremeno predlažući da se u sklopu borbeno dokazane SS dragovoljačke gorske divizije „Princ Eugen“ ustroji postrojba sastavljena isključivo od Bošnjaka s područja Bosne (jačine ojačane pukovnije).
Objava 02. ožujka 2017. 5674 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 11
 • Avatar mali Hrvat-velikog srca
  mali Hrvat-velikog srca:

  U Villefranche de Rouergue postoji RUE DU HANDSCHAR (handžar ulica) ,jer su pripadnici te postrojbe ,kao sastavnica Hrvatske legije "prvi u Europi" izazvali pobunu protiv nacista(saveznika ) i ,kao pobunjenici pogubljeni. Samo radi istine sam ovo napisao ,jer su tu ... prikaži još!u pobunu Hrvatske legije Jugoslaveni pripisali sebi i glavna avenija se zvala -Avenija Jugoslavena- ,a obnovom Hrvatske države ,Francuzi su zadovoljili istinu i pravdu ,koju znaju ovdašnji žitelji i avenija se zove Avenue de Croates (Hrvatska Avenija).

  1 18:41 02. 3. 2017.
  • Avatar CVETKO1
   CVETKO1:

   @mali Hrvat-velikog srca : još manjeg srca ! Klasičan primer veličanja ubica tj. "hrvatskog cvijeća" !

   22:13 02. 3. 2017.
 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Citiram: U planu nam je i obrada sve tri hrvatske divizije koje su djelovale u NDH – „Vražje“, „Plave“ i „Tigar“. O tome opširnije neki drugi put. Kraj citata. Navedene tri divizije nisu bile hrvatske, već njemačke. Zapovjednici su bili ... prikaži još! njemački, oficiri njemački, jezik zapovijedanja njemački. Imale su njemačke oznake divizija i bile dijelom njemačke kopnene vojske (Das Heer). Zakletvu su davali Adolfu Hitleru. Jedino su vojnici bili iz naših krajeva ali ne i svi Hrvati. Danak u krvi rekao bih.

  13:40 03. 3. 2017.
 • Avatar western_star
  western_star:

  vječni mir daruj im Gospodine Bašum sagosum Šehidima Sandžaka koji su nam pomagali nesebično u borbi protiv zla sa istoka !

  1 17:25 02. 3. 2017.
 • Pikador:

  Handžar Sramota vojne povijesti ! ++++++++++++++++++++++++++++++ . Jenostavno to su bili samo bosanski koljači, što čak ni oni sami u svom imenu „Handžar“ besramno ne skrivaju. Nacisti nisu samo htjeli prljati ruke sa nama nama balkancima. Kao ni ostali ustaše ... prikaži još!e ni ovi bosanski suradnici fašista nisu imali nikakvih vojnih uspjeha već samo klanje civila i palež u prostoru koga bi im nijemci zauzeli i predali. Uzalud ustašonostalgija pisca, jer to srećom nisu hrvati već su samo muslimani iskorišteni protiv srpskih civila. Handžar i njihov general Huskić bili su i ostali sramota povijesti i po samom svom imenu fuj Handžar.

  22:00 16. 3. 2017.
 • t12matija:

  werhass...siguran sam da će istomišljenike zanimati zvijerstva koje su te "slavne" divizije izvršile.bitno je veličanje i dizanje u nebesa koljače i silovatelje koji su služili pod najgorim oružanim postrojbama SS. baš me zanima o tim vojskama,zborovima,opkoparima i hrabrim dopukovnicima...

  4 16:45 02. 3. 2017.
  • Avatar dotur vice
   dotur vice:

   Da preturiš sve arhive od istoka prema zapadu i sjevera prema jugu, ne ćeš naći nikakve događaje iz ratnog puta ove postrojbe koje bi se moglo opisati riječju "zvijerstva", a pogotovo nećeš naći rudnike, tenkovske rovove i sl. napunjene civilima ... prikaži još!a i razoružanim vojnicima.

   21:35 02. 3. 2017.
  • Avatar CVETKO1
   CVETKO1:

   @ t12matija : "Popićeš" , nebrojeno mnogo minusa , zahvaljujući tvom poznavanju /h/istorije ! Na žalost , mnogo je neobrazovanih , glede , /h/istorije zločinačkih postrojbi , koje su služile Hitleru i .............ubijale narod , ne postrojbe , koje su ... prikaži još!e su služile fašizmu !

   22:17 02. 3. 2017.
  • Avatar Brkoni
   Brkoni:

   Kazem ja, kratak je bio krizni put. Trebalo ga je malo u krug, danas bi bili puno manje optereceni tipovima kojima se svidja vojska tipa handzar divizija. Samo ime sve govori.

   09:32 03. 3. 2017.
  • pp:

   Ma daj...nisi normalan...pozdrav gospodinu Werhasu.

   11:12 03. 3. 2017.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.