ZANIMLJIVOSTI

Admiral Isoroku Yamamoto

Yamamoto
Foto: quoteimg.com
24.02.2015.
u 19:25

Vještom taktikom „Faktora iznenađenja“ vodio je uspješno japansku mornaricu prvih godina rata.

Obnašao dužnost zapovjednika Kombinirane flote carske mornarice u Drugom svjetskom ratu. Diplomirao je na elitnom američkom sveučilištu, Harvardu. Sredinom dvadesetih godina prošloga stoljeća služio je kao mornarički ataše u japanskom veleposlanstvu u Washingtonu. Bio je poznat po svom šarmu i bio je omiljen u društvu žena. Njegov izgled, stas i visina koja nije tipična za Japanca, učinila ga je omiljenim u društvu. Ljubitelj hazardnih igara, a svjedoci kažu da se volio kockati po pitanju ratne strategije. Kad je militaristička vlada predlagala ulazak u rat, Yamamoto je stao na stranu protivnika rata. 

Znao je da se Japan ne može mjeriti s logistikom SAD-a. Bio je tvorac napada na američku mornaričku bazu Pearl Harbor na Havajima. Vještom taktikom „Faktora iznenađenja“ vodio je uspješno japansku mornaricu prvih godina rata. Doživio je težak poraz kod Midwaya 1942. god., tražeći „vitešku borbu“ protiv američkih nosača. A razlog porazu je osjetni pad opskrbe gorivom japanskih nosača i razarača. U travnju 1943. god., vršio je smotru vlastitih trupa kod Solomonskog otočja.

Amerikanci su presreli njegove radio poruke te su 18. travnja uništili njegov zrakoplov.

Ključne riječi

Komentara 2

IK
ikonoklast
20:20 24.02.2015.

ustaša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije