SAD U DRUGOME SVJETSKOM RATU

Duga lista predrasuda generala Pattona

Patton
Wikimedia Commons
17.04.2015.
u 11:24

Kada su tri crna vojnika optužena za silovanje i izvedena pred vojni sud, oslobođena su zahvaljujući nastojanju dvojice crnih porotnika koji su glasali u njihovu korist: „beskorisna rasa“ – napisao je Patton.

Možda nagao i svadljiv, Patton je svejedno bio vrlo inteligentan i zato je dobro znao zbog čega u Italiji Petom armijom zapovijeda Clarck, nemjerljivo slabiji od njega, i zbog čega je njemu rečeno neka samo dalje uživa u kraljevskoj palači u Palermu. Točnije rečeno, shvatio je to u prvi mah, a onda je (kako je vrijeme prolazilo i kako ga je dosada sve više nagrizala) počeo razvijati sve fantastičnije scenarije kojima je nastojao objasniti zlu sreću i naravno oprati odgovornost sa sebe.

Onda kada je, dakle, Drew Pearson u svojoj radijskoj emisiji prvi put javno iznio detalje njegovog ponašanja u bolnici, i kada se podigla medijska prašina, Patton je pokunjeno pognuo glavu i javio Eisenhoweru da će surađivati u eventualnoj istrazi i čak je prihvatio savjet antipatičnog Bedell- Smitha da se drži što dalje od novinara i da ne daje nove izjave. No kako je vrijeme prolazilo, a njega kao radoholičara dokolica sve više mučila, počeo se domišljati već spomenutim maštovitim scenarijima. Najprije je optužio (naravno!) Britance: „Britanci pokušavaju od Montyja napraviti ratnog heroja. Zbog toga im se ja baš i ne sviđam pretjerano.

Jedan britanski general rekao je Lemnitzeru: ‘George je toliko nezaustavljiv da bi se lako moglo dogoditi da na kraju opkoli i Montyja’. Ja znam da u borbi uvijek mogu nadmašiti tog malog prdonju.“ A onda se proširila lista neprijatelja pa je optužio i Židove (general Clark je navodno dobio zapovjedništvo nad Petom armijom samo zato što su ga progurali američki Židovi): usput je još pronašao vremena da malo pojača predrasude o crncima. Kada su tri crna vojnika optužena za silovanje i izvedena pred vojni sud, oslobođena su zahvaljujući nastojanju dvojice crnih porotnika koji su glasali u njihovu korist: „beskorisna rasa“ – napisao je Patton.

Kad bismo na ovome mjestu stavili točku, bila bi to zaista teška optužba protiv Pattona kao nepopravljivog rasista. Međutim, priča je ipak malo složenija od toga: naime, u pet prethodnih suđenja za silovanje optužena su bila četiri crnca i jedan bijelac, a zbog pristranosti (isključivo bijelih) porotnika na kraju su crni optuženici osuđeni na vješanje a bijelac je dobio „samo“ doživotnu kaznu. Ovo sve naravno nije bila slučajnost, pa da se takve stvari više ne bi ponavljale, upravo je Patton imenovao dva crna porotnika i gurnuo ih u spomenutu parnicu. Ako je i bio rasist, svejedno je prije svega bio ljudsko biće kojemu nije bilo svejedno što će biti s njegovim vojnicima, pa makar bili i pripadnici „beskorisne rase“. Za nadati se je samo da bi s vremenom uspio prevladati tu svoju južnjačku zadrtost, samo da mu je bio suđen duži životni vijek.

Komentara 7

Avatar davorxl
davorxl
21:39 19.04.2015.

Ovo da je bio rasist nisam znao, međutim Patton je bio bizaran lik, podsjeća me na tupavog George Armstrong Custera. Tip je sadistički manijak i prilično poremećena osoba, hodao po bolnicama i maltretirao i tukao svoje ranjene vojnike pod optužbom da su simulanti dok nije naletio na onog narednika :-))))). To čak nisu radili ni krvoloci iz Gestapoa i SS-a. Završio je onako kako je i zaslužio; ubio ga u sudaru vlastiti vojnik.

PP
pp
13:45 21.04.2015.

Ah...jesmo pokupili zapadnu liberalnu propagandu. Čuj "rasist"...A to da su crnci iliti Afroamerikanci ubili u zadnjih 15 godina u gradu Chicagu više Amerikanaca (većinom Afroamerikanaca) nego talibani u ratu u Afganistanu to nebumo rekli. Kao i da se nekim vikendima događa više pucačina u Chicagu nego u Bagdadu, kao i kad bude dvadesetak ozlijeđenih ili ubijenih u pucnjavi da svi dolaze iz South side Chicaga i nose imena D'Brickashaw ili Q'Nosha, ili činjenicu da je stopa ubojstava u južnom Chicagu 120 puta veća (da, da točan podatak) nego u sjevernijem (bjelačkom) dijelu. Kao i činjenica da po statistikama FBI-a crnci kojih ima pet puta manje počinje 8 puta više kaznenih dijela protiv bijelaca nego obrnutu, ili da po podacima Ministarstva pravoduđa svake godine crnci siluju 12-13 000 bijelkinja ali pet godina zaredom nije zabilježen službeni slučaj da je bijelac silovao crnkinju (od 80 000 000 odraslih bijelih muškaraca) ili da bijelaca kojih ima pet puta više, a počine dvostruko manje ubojstava od crnaca iako imaju više oružja (da, da oružje ubija...) Ali to je sve "rasizam". O Einstaine ako nisi bio u pravu za svemir za ljudsku glupost svakako jesi...

DU
Deleted user
15:45 17.04.2015.

i zaboravili ste napisati da je Patton imao crnca za "body guard" cijelo vrijeme sa njim i takodje mu je bio crnac butler. pogledajte slike iz wwll pa cete uvijek vidjeti crnca sa patonom u jeepu ili recimo 761st Tank Battalion: Patton’s Panthers , samo crnaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije