SUVREMENI SUKOBI

Berlinski zid u vrijeme hladnoga rata

Berlinski zid
Foto: Wikimedia Commons
01.06.2015.
u 14:53

Sovjeti su organizirali komunističku državu kao satelit Sovjetskog Saveza. Zatvorili su granice kako bi spriječili masovno iseljavanje na zapad

Malo je poznatih simbola iz hladnoga rata kao što je Berlinski zid - granica napravljena od betona i bodljikave žice koja je dijelila najveći njemački grad čak 30 godina, piše WHO.

Nakon što su rane Drugoga svjetskog rata počele cijeliti, Njemačka i Berlin su podijeljeni u četiri zone, a svakom je upravljala jedna od pobjedničkih savezničkih zemalja. Zato što je Berlin u istočnom dijelu Njemačke, dijelovi grada kojima su upravljali Englezi, Francuzi i SAD bili su okruženi Sovjetima.

Sovjeti su organizirali komunističku državu kao satelit Sovjetskog Saveza. Zatvorili su granice kako bi spriječili masovno iseljavanje na zapad. Dana 13. kolovoza 1961. godine izgrađen je prvi dio zida. Napravljen je od bodljikave žice koja je postavljena između zgrada. Poslije su dodani rovovi, žice kroz koje je puštena struja te "zone smrti" koje su nadgledali naoružani čuvari. Postavljeno je više od 300 promatračnica.

Izgrađeno je više od 170 kilometara zida dok je 50 kilometara dijelilo Istočni od Zapadnog Berlina. Ostatak zida dijelio je Zapadni Berlin od ruralnih područja Istočne Njemačke. Dana 9. studenoga 1989. godine, sovjetska i istočnonjemačka vlada smanjile su kontrole na granicama te su građani Berlina počeli uništavati zid. Nakon nekoliko mjeseci skoro je cijeli zid bio uništen, dok su mali dijelovi sačuvani za muzeje i "lovce na suvenire".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije